Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Om tolvans historia

Publicerad 2015-01-31 19:00:00 i Propulärkultur,

 
Hur berättades Sk 12:s historia i Kungliga Svenska Aeroklubbens egna tidning när det begav sig? Alltså för lite över 50 år sedan? Nedan har jag lagt upp en artikel från KSAK Nytt nr 4/1963 och jag gissar att det är Bo Widfeldt som skrivit texten.

Anledning till detta inlägg är självklart hur KSAK hanterat sitt egna (?) exemplar av typen Focke Wulf Fw 44J Stieglitz, som i svenska flygvapnet blev betecknad Sk 12. Agerandet är inte i mina ögon helt godkänt, läs det tidigare blogginlägget Om en Stieglitz och "olycksfall i arbetet".

I texten nedan berättas det bland annat om Sven Ahlgrens SE-BYW som med tiden blev N638 (se bilden ovan från 1979) och som numera lär finnas i Tyskland. Gävlebygdens flygklubbs SE-BWL kom tyvärr inte till Malmensamlingarna på grund av att flygplanet senare havererade (i september 1963). Och på uppmaningen att det fortfarande fanns möjlighet för någon klubb att skänka sin Stieglitz till "det blivande museet på Arlanda" svarade alltså KSAK själva, detta med att så småningom överlämna SE-BWX. Eller gjorde man inte det..?
 
 

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela