Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Inspelning av CG von Rosen-dokumentär

Publicerad 2016-07-31 19:23:00 i Biafra, Film och TV, MFI, Propulärkultur,

 
Den gågna veckan tllbringade jag ett par dagar i Skåne, närmare bestämt Eslöv. Anledningen till detta var den dokumentärfilm om Carl-Gustaf von Rosen som just nu spelas in av Birgitta Hald-Svensson. Efter många "om och men" hade hon lyckats få hit August Okpe (ovan) från Lagos i Nigeria. Jag träffade August förra gången han var i Sverige för sju år sedan - se detta inlägget.

Att det det var just Eslöv som gällde berodde på att man här kunde sammanföra August med Per Hazelius, och det flygplan som den senare har hjälpt till att iordningställa som en Biafra Baby - Fredrik Pehrsons MFI-9B SE-EFR.Ett historiskt ögonblick - dessa två herrar sågs sist för 47 år sedan: August Okpe och Per Hazelius! Då, 1969, härjade kriget och svälten i Biafra för fullt. Efter initiativ av Carl-Gustaf von Rosen kom utbrytarstaten Biafra sätta upp en flygstyrka bestående av ett antal svensktillverkade sportflygplan av typen MFI-9B som utrustades med raketer.

CGvR
 
Det hela var omringat med högsta sekretess och iscensattes under våren 1969. Per blev involverad i "Operation Biafra Babies" via sin anställning vid Malmö Flygindustri (MFI) och August var en av de biafranska piloter som flög stridsuppdrag med MFI-9B. Läs mer i bloggkatergorin Biafra och kolla gärna detta filmklipp.

Här följer ett knippe klickbara bilder.

 
Det hela avrundades med en fotoflygning där Joakim Westh flög sin Piper Super Cub som kameraplattform.

 
August Okpe får lite stöttning av mor och dotter Lang; Rauni och Åsa, under promenaden mellan hangarerna på Eslövsfältet.  Martin Lang, ex-make till Rauni respektive pappa till Åsa, var en av de svenska piloter som flög MFI-planen i Biafran Air Force under maj/juni 1969. Nedan ser vi honom tillsammans med August på en bild tagen av Pierre Mens (Skånereportage) i Gabon 1969. Martin Lang avled i början av 80-talet.

 
Tack till Birgitta som tyckte att jag skulle få vara med och uppleva detta. Dokumentärfilmen om Carl-Gustaf von Rosen planeras att sändas av SVT i början av nästa år.

Från vänster: Tord Wallström, Heli von Rosen, Åsa Lang, Rauni Lang, August Okpe, Monica Hazelius, Per Hazelius, Birgitta Hald-Svensson, Fredric Lagerquist och Eric von Rosen.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela