Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

SeaBee SE-AXD och SE-AXE

Publicerad 2020-08-31 09:28:00 i Propulärkultur,

Här kommer det en bild tagen i Republics produktionsanläggning i Farmingdale, New York, i januari-februari 1947 - här gör man Seabees på löpande band! På samma plats hade man tidigare tillverkat P-47 Thunderbolt och innan dess P-35, eller som vi i Sverige säger; J 9. Se gärna detta inlägget.

Man ser tydligt att två Seebee bär stora registreringsbokstäver på ovansidan av vingarna; SE-AXE och SE-AXD (som förstördes när den lastades av Stockholm i maj 1947). På de bägge främst synliga maskinerna kan man på nosen utläsa tillverkningsnumren 436 respektive 423.

Just SE-AXE kanske man ska återkomma till. Flygplanet köptes av Smålandsflyg och användes till en resa Sydafrika 1949. Havererade dock på vägen hem...

Av totalt 1060 stycken Republic RC-3 Seabee som tillverkades, har genom åren rätt många figurerat i Sverige. Anledningen var Ostermans import av typen när det begav sig - man placerade cirka 20-25 stycken på svenskt register. Ytterligare ett antal har senare letat sig till Sverige och jag gissar att ungefär 35 stycken brukats på SE-reg.

Idag uppskattar jag det till att det finns mellan ett halvdussin och tio i landet. Utanför USA och Kanada är det ganska säkert att Sverige är Seebee-tätast i världen. Republic RC-3 Seabee var senast på bloggtapeten i En skånsk SwissBee - 2.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela