Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Nederländska Sea Hawk med Sidewinder och Nya Guinea

Publicerad 2019-07-30 13:21:00 i Kalla kriget,

I ett tidigare blogginlägg undrade jag vilket land i Europa som fick den värmesökande amerikanska roboten Sidewinder först. Sverige fick sin första levererans tidigt på våren 1959, men kanske var Nederländerna snäppet före? Nederländska flottan hade tjugotal exemplar av Hawker Sea Hawk som var fördelade på två divisioner, vilka omväxlande fanns baserade ombord på hangarfartyget HNLMS Karel Doorman fram till mitten av 60-talet. Dessa förseddes med Sidewinder (!).
Sea Hawks och Grumman Avengers på Karel Doormans däck.

Men var Karel Doorman vid tiden runt 1960 avsedd att användas i europeiska vatten (läs Nordatlanten)? Nja, kanske inte än/kanske inte främst. Anledningen var att Nederländerna fortfarande hade kvar kolonier och krigade i dåvarande Nederländska Nya Guinea. Indonesien gjorde anspråk på västra Nya Guinea och hade fått stöd från Sovjetunionen, detta bland annat i form av moderna krigsfartyg och stridsflygplan. Här kan man nog se en ny anledning till att Nederländerna fick tillgång till Sidewinder (?).
Med andra ord, Karel Doormans profil som attack/ubåtsjakt var styrt av nationella intressen. Av och till fanns hangarfartyget på plats utanför Nya Guinea, samtidigt som Indonesien förberedde en invasion och gjorde återkommande infiltrationsförsök. Indonesien hade 1962 långt gångna planer att försöka sänka Karel Doorman genom att anfalla med Tupolev Tu-16 utrustade med sjömålsrobotar av typen AS-1 Kennel. Se här för mer om den sovjetiska tiden i indonesiska flygvapnet.

Efter det att Nederländerna lämnat Nya Guinea kom Karel Doormans uppgift ganska snart att ändras till utpräglad ubåtsjakt och Sea Hawk försvann från dess däck. 1968 såldes fartyget till Argentina och fick namnet Veinticinco de Mayo. (Ungefär samtidigt såldes en del större enheter ur nederländska flottan till Peru har jag för mig, men det är en annan intressant historia...)

Det här var ett litet stickspår från berättelsen om hur, när och (kanske) varför Sidewinder hittade till Sverige - Fox Two Svedala.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela