Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Steppens spakande med kamera - 7

Publicerad 2021-05-04 00:21:00 i Allmänt, Kalla kriget,

Dags att lägga ut några av de fantastiska bilder som jag fått från Stefan "Steppen" Sonestedt. Från tiden då Viggen var ryggraden i svenska flygvapnet...och som vanligt är mina kommentarer i texten snedställda.

Kolla gärna in de tidigare inläggen Steppens spakande med kamera - 1, Steppens spakande med kamera - 2, Steppens spakande med kamera - 3, Steppens spakande med kamera - 4, Steppens spakande med kamera - 5 och Steppens spakande med kamera - 6.

"Steppens spakande med kamera - 8" ligger för övrigt redan och jäser i bloggskafferiet!

U13 (37366) och U09 (37362) fotade jag när vi kom hem efter att vi deltagit på B-sidan (fiende) i övning Orkan. Vi ligger och avar (avancerad flygning) över skärgården öster om Kallax, Luleå. Man kan se märkningen av B-sidans flygplan på vingarna. Vitt band framför vingrodren och orange kvadrat på undersidan. Det var häftiga g-strimmor denna dag. De låg kvar I minuter. På följande bild syns resterna av g-strimmor från föregående looping. Hakke och Johan Brynje flög maskinerna.
Försvarsmaktövning Orkan var den sista i sitt slag som genomfördes under (det gamla) kalla kriget. Detta skedde i slutet av september 1993.

U13 finns idag på Bråvalla, men märkt som ett flygplan tillhörande F13. Vid det här tillfället var vi baserade på Ronneby.


Toulpagorni och Kebnekaise är tacksamma bakgrunder till fotografering. Det har blivit några pass där jag legat och snurrat runt Kebne.

Sydtoppen på Kebne syns tydligt på denna bild. Thomas Engström flyger U19 (37399) på bilderna med Kebnekaises toppar.
Kebnekaise ligger nära Norge. De närmaste fjällen är i Sverige men sen kommer Norska fjäll. Man får tänka sig för så att vi inte oavsiktligt kommer för nära och kanske kränker Norge. Våra regler anger att vi inte får gå närmare än 10 km till Norges gräns.
Ava i rote är rolig flygning och kan man sen få bilder med häftig avlösning är det ännu roligare.

Avslutande bilden: Steppen klar att taxa ut i en JA 37. Man noterar gul halsduk, som i detta sammanhang indikerar divisionstillhörighet Urban Gul.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela