Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Daisy vräks från Bromma - 2

Publicerad 2013-03-17 08:08:00 i DC-3, Propulärkultur, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

 
Minns ni inlägget Daisy vräks från Bromma från juli förra året? Nu börjar verkligheten komma ikapp. I september i år är det slut med Brommabaseringen för den av Flygande Veteraners opererade DC-3:an, SE-CFP, vanligtvis kallad Daisy. Swedavia har bestämt så, ut åker inte bara veteranernas kulturgärning utan även allt privat- och klubbflyg. Detta är en del i omvandlingen av Bromma flygplats karaktär - från Sveriges mesta allmänflygplats till Arlandas fjärde bana. Daisys avhysning från Bromma kan närmast liknas vid att man skulle från Stockholms ström slänga ut de gamla ångbåtarna och endast tillåta finlandsfärjor.
 
Stora förändringar lär därför just nu diskuteras hos Flygande Veteraner, man kanske till och med lägger ner sin verksamhet och återlämnar DC-3:an till den ägande stiftelsen? I bilden finns även aviseringar av ändrade regler och avgifter från Transportstyrelsen, vilka kan bli övermäktiga för föreningen att hantera. Dessutom har SAS  bestämt sig för att inte fortsätta med sin sponsring av verksamheten.

2013 blir med andra ord ett ödesår för Flygande Veteraner och även Bromma. Enligt uppgift ska även K-märkta byggnader bort, till exempel det gamla flygledartornet med tillhörande före detta terminalbyggnad, samt gamla hangar A, det vill säga nuvarande passagerarterminalen. Man ställer sig frågan hur detta med K-märkning fungerar? Kan man verkligen bara ignorera detta faktum och riva? Vad Swedavia nu håller på med på Bromma är närmast att likna med mord! Kulturskymning är ett i sammanhanget för fattigt uttryck. Stockholmseländet är sedan länge mitt egna uttryck för hela denna sörja.

 
Som tidigare sagt, det kommer mer i Bromma-ärendet. Den avslutande bilden är tagen av Christer Sidelöv och visar Daisy, maskerad i ABA-kostym i samband med inspelningen av TV-serien Tre kärlekar, stående nedanför det gamla Brommatornet som nu ska rivas.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-03-17 11:41:18

Det nya sverige är på väg nu. Det växer så det knakar...
Allt fint och vackert verkar få stryka på foten.
Stockholm förvandlas i rekordfart, så detta gäller ej bara Bromma. Man bör se hela bilden och den är inte vacker.
Tragiskt är bara förnamnet.

Postat av: Stellan

Publicerad 2013-03-17 12:32:08

Man blir så ledsen av detta. Å ena sidan ska det inte vara någon flygverksamhet på Bromma tycks man från vissa håll tänka, å andra ska det köras för fullt tills dess att man lägger ned. Om man nu gör det. Och i skarven där emellan ska all historisk, kulturell och mänsklig aktivitet kvävas. Jag vet inte hur man tänker på SAS med tanke på hur dess senare historia varit, speciellt med tanke på att man bara för några månader sedan hotade med nedläggning och nu enligt pressen pumpar in nya bonusar/arvoden/smörjmedel men skippar det bidrag FV får.

Postat av: Weiron

Publicerad 2013-03-17 17:02:48

Trist läsning. Har många trevliga minnen och vänner som lade sitt liv på Bromma. Har för mig att det finns någon medalj med inskriptionen "Pionjärernas dåd - Framtidens flyg"... Kanske dags att skrota denna floskel. Har många goda vänner som lagt sitt PPL på hyllan för gott då avgifter och regelverk definitivt tar död på allmänflyget. Märkligt är att SAS inte förstår värdet i att sponsra Flygande Veteraner... För övrigt håller jag med Anonym...

Postat av: Danne

Publicerad 2013-03-18 11:18:40

Såg någonstans att hela trafikökningen på Bromma motsvaras av en lika stor minskning på Arlanda.
Vad är meningen?

Postat av: F

Publicerad 2013-03-19 19:03:55

Ja, vad är meningen? Stora investeringar som sedan ska räknas av på tidsperioder som är absurt korta. Det medför ett "högt tryck" och eftertanken hinns inte med, släpps inte in.

En kompis tyckte att den K-märkta längan med tornet och gamla terminalen skulle bli ett flygets hus i Sthlm. En annan kompis tyckte att den medfarna Convairen som stått på Bromma i ca 35 år skulle ställas upp framför terminalen, restaureras och glasas in. Jag själv tycker om bägge idéerna. Varför kan man i Sthlm vara rädd om sin historia på andra ställen men inte här? Och i det här fallet är det dessutom knutet till hela landets historia och efterkrigsutveckling.

Postat av: F

Publicerad 2013-03-20 12:34:36

Från http://www.byggindustrin.com/nyheter/bromma-byter-ut-30-talskostymen__10252

"Projekteringen av nya Bromma kan börja om 12–18 månader, om alla beslut fattas i tid.

För att klara den framtida trafiken och leva upp till Transportstyrelsens krav måste Bromma ta bort flera byggnader som ligger i vägen, nära start- och landningsbanan. Dit hör den gamla K-märkta terminalen.

– Det här är en delikat fråga. En lösning kan bli att vi flyttar den gamla terminalen, så har man gjort på andra håll med byggnader som måste bevaras, säger Ulrika Fager."

Flytta byggnader av denna storleken? Visst har man flyttat hus, men...nej, det är inte trovärdigt. Denna artikel var i alla fall den första där jag fann något om de K-märkta byggnaderna på Bromma signerade Paul Hedqvist och omdaningen av flygplatsen.

Postat av: Andreas

Publicerad 2013-03-20 13:46:35

"för att klara den framtida trafiken"
Betyder i klartext; Adjö till småflyget och flygklubbarna.
Trist.

Postat av: Martin

Publicerad 2013-03-23 22:05:41

Som perspektiv:

http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=554&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dflyg

/M

Postat av: F

Publicerad 2013-03-23 22:56:28

Ett fint perspektiv, M. 1936 - då Bromma var nyinvigt. Och nu ska man enligt utsago byta ut 30-talskostymen.......

Postat av: Hasse wilhelmsson

Publicerad 2013-08-20 16:13:10

Kultursabotage! Om viljan hade funnits hos staten och de styrande myndigheterna jämte Svedavia och Skandinaviens största flygbolag att värna historien så klart man hittat en lösning! Bromma Flygplats är historisk och så även DC 3:an. Hoppas att det inte är slut på det klassiska mullret över Storstockholm och att flygresan till Nyköping nu i augusti är den första och sista jag jag har förmånen att uppleva tillsammans med den Gamla Damen!

Svar: Kultursabotage var ordet! Det finns ytterligare en text om Bromma som är publicerad senare, Hasse. Kolla här: http://lae.blogg.se/2013/july/debattartikel-om-bromma-flygplats.html
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela