Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

ESSF 660112

Publicerad 2011-01-11 16:43:50 i Propulärkultur,



Hangarraset i Hultsfred - det skedde imorgon för precis 45 år sedan! Bilderna här är kanske inte tagna samma dag, men ändå - de säger en hel del om förödelsen. Färgbilderna är tagna av Folke Tormalm och kommer via John-Olof. Somliga av er minns säkert den kalla och snörika vintern 1965/66 (dock inte jag då ännu inte var född).

På den översta bilden ser vi Piper Cherokee SE-ECI som var inlånad av Nordöstra Smålands flygklubb från Piper-agenten Nyge Aero. Flygplanet blev klassat som total write off och skrotades.



Piper Cub SE-CBR blev som synes lindrigt sagt tillknycklad. Återuppstod senare i Norge...eller om det snarare kanske var ett HPD (hopplockdelar) som nyttjade dokumentationen från SE-CBR (?). Skulle inte förvåna mig om Figge Bergman och Kåre Lyslid hade något att göra med Cubens reinkarnation som LN-KAK. Längst ut till höger i bild, framför folkan, tror jag mig ana en vinge till Baby Falken SE-SGP.



Cub SE-CBR, Tiger Moth SE-CHH och Bergfalke II/55 SE-TAB. Det sistnämnda segelflygplanet är fortfarande i flygande skick.


Bakre väggen står fortfarande upp, Fordson Major i förgrunden (?).

Sista bilden kommer från Filip. Tiger Moth SE-CHH är väl synlig, skadad på höger övre vinges bakkant samt en del på fena, sidroder och stabbe. Flygplanet har ju tidigare fått eget bloggspace: Tiger Moth SE-CHH - 1 och Tiger Moth SE-CHH - 2.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Filip

Publicerad 2011-01-11 19:34:26

Åter igen ett bra inlägg!

Inte utan att man undrar om det kan vara farfar Pontus vid Cubens propellerspets i andra bilden.

TABen ja, en trotjänare, still going strong!

Fick två trevliga timmar tillsammans med pappa Bertil i den i sommras.

MVH Filip

Postat av: F

Publicerad 2011-01-12 07:02:58

Hej Filip - å tack! :)

Med denna händelse i minne hos vissa har ju en annan då o då kommenderats upp på hangartak under snörika vintrar ;)

Postat av: Dykarn

Publicerad 2011-01-12 11:57:11

Har inte en aning vad som stod i de småländska tidningarna för denna incident,men med tanke på närheten till Lönneberga, "TABberas i Hultsfred" känns som en given rubrik;)

Postat av: MarGus

Publicerad 2011-01-13 20:03:22

Den första bilden påminner mig om mitt besök på flygvapenmuseum i mellandagarna, för visst stod Canberran på stjärten med luft under noshjulet pga all snö...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela