Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Kungsair 1986

Publicerad 2020-03-28 11:33:00 i Beech, Flygföretagande, Piper, Propulärkultur,


Nu blir det mer Beech 99 - men oj, vilket tidsdokument! Det är från en period i Flyg-Sverige som jag minns och som har rätt mycket präglat mig. Vintrarna i mitten av 80-talet var snörika och bistra, men Kungsair i Norrköping AB jobbade som synes på! Titta på dessa vardagsbilder...

Det finns en del intriörbilder från flygning med en Piper PA-31; gissar att det kan handla om SE-IAA? Kanske SE-GNI? Det mesta är dock filmat på ett kallt och vintrigt Skavsta där Beechcraft 99 SE-IOG är i centrum. Här samma maskin utställd på en flygdag på Norrköping-Kungsängen 1988.
 
Man kan heller inte undgå att Sydaeros Twin Otter SE-GRI dyker upp i slutet av videofilmen. 

Här har vi en annons och tidtabell för Kungsair i Norrköping AB:s flyglinjer i mitten av 80-talet.


Kungsair hade från början bildats av Jack Wellman redan 1965, som en avknoppning från Beechförsäljaren Travelair Scandinavia.

Från ett tidigare inlägg:

Travelair Scandinavia kom dock under början av 1971 på obestånd. Detta berodde på att Lufthansa köpte moderföretaget Travelair Bremen och begärde därefter bägge företagen i konkurs, inkluderat avknoppningen Kungsair. Den senare rekonstruerades ganska omgående och blev Kungsängen Flyg AB och bytte 1973 namn till Nya Kungsair i Norrköping AB.

Säg Kungsair och man kommer att tänka på Nenne, Hasse Backner, Lennart Olsson, Elving...ja, det finns många fler. Minns du?
Piper Cheyenne SE-GLA fotograferad vid Kungsair-hangaren i Norrköping i augusti 1990. Samma år gick företaget omkull, men s a s återuppstod som Starcross AB.

SE-FYV
Med sina PA-31:or med blå-gul stripe fick Kungsair en liten särställning under 70-talet. Hovet bokade gärna... 

Namnet lever kvar i Kungsair Training som huserar i samma hangar på Norrköping-Kungsägen.

Det finns ett inlägg om Travelair Scandinavia liggande sedan några år tillbaka i bloggskafferiet, kanske blir det en vacker dag färdigställt och publicerat? Jodå, kolla Wellmann och hans Travelair Scandinavia.

Även somrarna var heta på Skavsta - här väntar Kungsairs Piper Cheiftain SE-IAA på passagerare. Bilden är tagen av Hans Spritt.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Stefan Löfgren

Publicerad 2020-04-03 23:32:25

När AFIS Nyköping skickar över "KungsAir 300" till 132,95 är det till mig på Östgöta kontroll. Har aldrig sett den där videon, och följaktligen ej heller hört mig själv där förrän nu! Kul!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela