Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Gone But Not Forgotten: Rinkaby - 5

Publicerad 2020-08-24 08:32:00 i Allmänt, Gone but not forgotten,

För ett tag sedan passade jag på att kolla in statusen på den sedan länge nedlagda flygbasen Rinkaby i nordöstra Skåne. Har ju genom åren skrivit en hel del som relaterat just denna (flyg)plats.


Börge Hofvendahl, chef för 2.division F 10, och hans flygförare framför sina J 20, Reggiane Re 2000, våren 1945. Bild ur SFF Arkiv. Samma plats sommaren 2020.
Under andra världskriget fanns här svenskt stridsflyg baserat i princip hela tiden. Rinkaby fick även ta emot flera nödlandare från de krigförande länderna, så det här historisk mark. Inte bara flyghistorisk, enligt mitt sätt att se.
Som man kan se av bilderna är det inte mycket kvar. Den gamla asfalten spricker upp allt mer.
Här stod den stora hangaren, byggd omkring 1940. Tänk om man kunnat spara hangarerna? Nu är den speciella miljön borta...


Innan rivning 2009. Samma hangar med en tysk nödlandad Messerschmitt Bf 109G-10/R2 i april 1945 (ytterligare en likadan maskin står där inne).


Det har inte gått tio år sedan man rev hangarerna. Om detta - och mycket, mycket mer - finns att läsa om i de tidigare inläggen.

Gone but not forgotten: Rinkaby - 1

Gone but not forgotten: Rinkaby - 2

Gone but not forgotten: Rinkaby - 3

Gone but not forgotten: Rinkaby - 4


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2020-08-24 17:21:58

Det är väl många saker som försvunnit då det i svenska förvaltningskynnet främst är nytt och fräscht som gäller. Det finns ingen plats för utgånget i det officiella Sverige. Vi siktar på framtiden och det moderna.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela