Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Hansa med kabin

Publicerad 2018-10-14 18:27:00 i Bücker, Propulärkultur,


Vet inte hur pass känt det är med att Hansa har flugits med kabin? Jag har nog inte tidigare sett någa bilder på det. Hm, kanske ändå när den användes som flygambulans vintertid? Minnet är lite grumligt. Hur eller hur, enligt vad som skrivs i frågespalten i Flyg nummer 14/1945 (se nedan) handlar det om en S 5B vid F 2 1935-36. Kollar man upp saker och ting lite, så upptäcker man att det fanns bara en S 5B och den maskinen hade registreringsnummer 477.1931-32 fanns "Super-Hansan" på ritbordet hos Svenska Aero, vilken var tänkt att få beteckningen SA 15 och den miltära dito S 8. Den hade kabin! Projektet ärvdes av ASJA som gjorde vindtunneltester, började bygga en fullskaleatrapp med mera, men i mitten av 1933 avbröts arbetet.
 
Hansa, namnet på en flygplansfamilj som användes i Sverige under en massa år; S 2, S 3, S 4 och S 5. Men vi hade aldrig någon riktig Hansa, så det är rätt - ähum...betecknande.

Och betecknande är även hur lite folk känner till om deras unika historia. För hade det inte varit för de svenska Hansorna - som egentligen inte var några Hansor - skulle nog inte världen sett flygplan av fabrikaten Heinkel och Bücker. Fundera på det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela