Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Firma Avionics som blev Grafair

Publicerad 2015-03-10 07:54:00 i Flygföretagande, Propulärkultur,

 
...bildades av Bengt Grafström och anskaffade sitt första flygplan, en Cessna F.172E med registreringen SE-EHW, i början av 1968. Tidigare hade flygplanet använts av Syd-Aero, och så var fallet även med nästan anskaffning; Cessna F.172F SE-EAS, vilken inköptes från Christoffer Drangel - se ett av de tidigare inläggen om Syd-Aero.

Firma Avionics B Grafström, med hemmabas på Uppsala/Sundbro, ombildades den 1 april 1970 till Grafair AB. Vid denna tid var flygutbildning det som stod främst på programmet. Ett par år senare kom man dock även inköpa en de Havilland Dove som fick den passande registreringen SE-GRA.

De bägge Cessna 172 SE-EAS och -EHW såldes vidare våren 1973 och mötte lite olika öden. SE-EAS blev kvar på Sundbro, bilden överst togs framför Grafairs gamla anläggning i slutet av augusti 1987 (Framför Cessnan står min far Bengt som flög SE-EAS när maskinen användes av Syd-Aero.). SE-EAS kom att haverera utanför Heby 1992 - jag mötte vraket för snart fem år sedan och tog då denna bild.
 

 
Grafair utvecklades vidare och 1976 flyttades verksamheten med flygskolan till Florida. Sedan några år tillbaka är Grafair etablerade på Bromma som en så kallad FBO (Fixed Base Operator) - se mer på företagets websida. Det är onekligen en rätt imponerande utveckling som man genomgått.

SE-EHW då? Efter Grafair så hamnade flygplanet på Bromma i olika ägarkonstellationer, längst med namnet Bromma Flygsällskap. Denna bild tog jag den 2 mars 1996...

 
Vid fototillfället var SE-EHW skapligt nyligen omlackad i ett nytt utseende, tror att det är så här kärran ser ut än idag...och sedan 2011 står för övrigt Grafair som ägare till SE-EHW igen! Med andra ord, Bengt Grafström har alltså köpt tillbaka det flygplan han en gång i tiden startade sin verksamhet med. Vid tillfälle ska jag kanske återkomma till SE-EHW här på bloggen.
 
Nedanstående annons för Avionics Flygskola är från 1968 eller -69.

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2018-02-12 22:51:40

Hej, jag undrar om du har någon aning var SE-EAS finns idag? Jag har en personlig koppling till individen och vore kul att veta mer.

Mvh Per

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela