Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

30 år sedan Operation Notvarp

Publicerad 2012-09-14 08:08:00 i Allmänt, Kalla kriget,

 ...eller som vi mer allmänt kommer ihåg det, Hårsfjärdenincidenten.

Det hela drog igång på allvar den 1 oktober och de närmaste veckorna därefter var TV, radio och tidningar fulla med rapporter och spekulationer: Skulle man lyckas få upp en främmande ubåt? Nästan alla hintar pekade öster ut, att det skulle vara ubåt/undervattensfarkoster från Warszawapakten. Detta var en av flera ubåtskränkningar som skedde på 80-talet, men frågan är om Hårsfjärdenincidenten inte blev den mest uppmärksammade vid sidan av den uppenbara i Karlskrona skärgård. Sedan minns man ju även ubåtsjakten vid Utö hösten 1980.


Tio minuter av SVT:s direktsändning från Hårsfjärden och ubåtsjakten den 5 oktober 1982.
 
På senare år har man försökt revidera uppfattningen om varifrån ubåtarna kom ifrån. Det är inte lika glasklart att de alltid var från öst. Dessutom råder det en hel del oklarheter rörande Hårsfjärden 1982 - vad var det egentligen som hände natten mellan den 13 och 14 oktober? Saxat från ett foruminlägg:
 
Eftersom alla sidor avlägsnats från försvarstabens krigsdagbok mellan klockan 13 på dagen fram till 01 på natten (både handskrivet original och renskriven maskinkopia) vet man inte så mycket vad som hände på Försvarsstaben under den aktuella kvällen. Dock hittade jag på Riksarkivet en tidigare hemligstämplad kort text där den ansvarige för Försvarstabens OP2 Ulf Mähler berättar följande om händelsen:

"Kvällen den 13:e oktober kommer Bror Stefensson in och ger order om eldförbud för minorna och tillägger: "Se till att det går iväg!" Mähler har ingen aning om hur detta är berett och konstaterar att Bror Stefensson ej brukade göra så. Mähler reagerar negativt och får då en åthutning av Stefensson."
 
Det var denna natt som den sannolika ubåten passerade ut från området. På senare år har jag åkt taxi med Ulf Mähler som chaufför, men då har vi bara snackat flyg...
 
Jag minns väldigt klart hur jag ivrigt följde medias rapportering om skeendena i Stockholms södra skärgård, det var oerhört spännande. Varje dag på väg hem från skolan (gick i 8:an) stannade jag till vid Mattelins kiosk och köpte Expressen, fortsatte sedan till min mormor och morfar där jag läste högt (Morfar Sven var i det närmaste blind). Många av dessa dagstidningar har jag - som synes - faktiskt sparat.
 
Inför ubåtsjakten i Hårsfjärden för 30 år sedan hade Marinen gjort en kraftsamling, man (eller åtminstone somliga) ville få en kränkande ubåt att fastna i de för ändamålet "utlagda nätet" - det hela kallades Operation Notvarp. Det anades nämligen att i kölvattnen från USS Belknap, USS Elmer Montgomery och USS Monongohela, som i slutet av september gjorde besök i Stockholm, skulle finnas "något". Dessa US Navy-fartyg hade innan deltagit i de återkommande NATO-övningarna Northern Wedding (pågick 13-19 september) och Bold Guard '82 (pågick 20-24 september).
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Danne

Publicerad 2012-09-14 10:06:40

Man har även försökt lura i oss att det var minkar och fisande sillar som marinen jagade.
Kommentarer till det är överflödiga.

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-09-14 18:33:22

Hej
För den intresserade som vill dyka ned (förlåt ;-) i ämnet, där kan jag verkligen rekommendera Emil Svenssons bok ”Under den fridfulla ytan”.
Sträckläste den alldeles nyligen, otroligt intressant.

Känslan är att han förmedlar en objektiv beskrivning av hela ubåtsfrågan fast han haft en så central roll under hela ”ubåtsperioden”– och det är ingen tvekan om att det varit kränkningar, men samtidigt att det även förekommit fel i några bedömningar som det s.k ”typljudet ” som visade sig vara sillstim. Men detta stod dock bara för någon procent av det totala antalet indikationer på kränkningar.
Man inser att det finns många dimensioner fakta, där media bara uppfattar en liten del när de skapar och sprider sina sanningar.

Varför det inte är någon konspiration runt Bror Stefensson att släppa ut ubåten förklaras mycket grundligt i boken, och verkligheten är mycket mer komplex än så. Incidenten är mycket spännande beskriven i boken ändå.

Han ger även en intressant av bild av ubåtssamtalen som han deltog i som UD utförde med Ryssland under 90-talet, och hur mycket som faktiskt kom fram om deras roll.

Läs boken!

Postat av: Danne

Publicerad 2012-09-17 06:40:09

Det jag alltid undrat över är varför det var så viktigt för "alla" journalister att försöka förvilla allmänheten att tro att hela ubåtsjakten var ett misstag och som alternativ att det var NATO-ubåtar. Varför går man så villigt andras ärenden?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela