Dove SE-GRA - 2


När företaget sommaren 1963 gick upp i Hawker Siddeley Aviation Ltd. hängde G-AMZN med i boet.

G-AMZN på Gatwick 1966, då ägd av Richard Johnson & Nephew Ltd..
I oktober 1965 kom flygplanet att säljas till Richard Johnson & Nephew Ltd. som kom att använda det i nästan sju år. Under denna tid var Dove'n hemmahörande i Manchester.


En tidig bild på SE-GRA tagen den 7 juni 1972 på Sundbro. Bild: Leif Fredin via SFF Arkiv.
Då var planet köpt av Bengt Grafström hans Grafair, på den tiden hemmahörande på Sundbro utanför Uppsala. Dove'n kom nu att få den specialönskade svenska registreringen SE-GRA.
Ganska precis ett år senare kom SE-GRA säljas till Sam Hedenius AB, Falun, AB Ce-Jis Kolonial, Borlänge & Åhlén & Holm AB, Stockholm. Som innehavare sattes Sam Hedenius AB, men jag tror att operatör åt delägarna egentligen var Grafair. Samma ägargrupp införskaffade i skarven mellan 1974 och -75 en Beech A90 King Air, SE-FNU, via Grafairs kanaler och samma sak där: Troligen opererade även Grafair King Air:en.

SE-GRA på Bromma den 20 april 1975. Det var i detta utseendet som denna Dove kom att synas i ett avsnitt av TV-serien Pojken med guldbyxorna. Bild: Leif Fredin via SFF Arkiv.
Nu var var Dove'n överflödig och till salu. Det dröjde dock till mars 1976 innan Fjällräven i Örnsköldsvik köpte SE-GRA, detta till en kostnad av 75 000 kr. Med tanke på priset så kan man nog inte annat än misstänka att mycket var utgånget och flygplanet var i behov av en del "tender, love & care".

SE-GRA fotograferad av Juha Ritaranta i Örnsköldsvik i början av 1978. I nosen syns Fjällrävens logga.
Två år senare, våren 1978, var SE-GRA i England och genomgick där en större översyn. Planets totala gångtid var då cirka 7000 timmar. Ny lack blev det också, den look som ni sett i det tidigare gästinlägget från Pelle (Dove SE-GRA - 1).

SE-GRA fotograferad av Roffe Larsson på Bromma den 22 september 1978.
I slutet av 1978 annonserade Fjällräven ut sin Dove, detta till ett betydligt högre pris än planet inköpts för. Enligt en uppgift (från Kontakt 42) begärdes 76 000 dollar, vilket inte gjorde SE-GRA direkt lättsåld. Luftvärdigheten utgår i juni 1979 och några månader senare tar Fjällräven tillsammans med Hägglund & Söner leverans av en ny Cessna 340, SE-IBO.

SE-GRA ställer upp för start på Arvika/Westlanda i juli 1984. Denna bild och nedanstående dito är tagen av Pelle Lindquist.
Det dröjer till mars 1982 innan SE-GRA finner en ny ägare: Fallskärmsklubben Aros i Västerås. Det är att notera att klubben redan några år tidigare använt lite mer uppseendeväckande flygplan - minns inlägget Västerås-Volpar'n.
Sommaren 1984 är det dock slutfluget. SE-GRA får tekniska problem under ett hopparläger i Arvika och bli stående kvar på Westlanda. Här kom "duvan" att stå i cirka tre år innan planet transporterades till Norrköping/Kungsängen där det sedermera har "förbrukats" som brandövningsobjekt. Vraket finns kvar där i ett sorgligt skick, verbet segra är knappast något man tänker på när man ser det.
