Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

AvArt: Cherokee 180B SE-ECT

Publicerad 2024-07-08 10:50:00 i Allmänt, AvArt - Avation art...med mera, Piper, Propulärkultur,

Jag var 17, skulle fylla 18, när jag gjorde ovanstående alster i vattenfärg/akvarell/filtspetspenna. Den är daterad i början av mars 1986, men föreställer något som hade detta utseende 20 år tidigare.

SE-ECT var målad i sin orginallook vit och blå 1963-70. Därefter blev utseendet samma som syns i inlägget Sommaren 1971.

Anledningen till omlackeringen var en nödlandning i sjön Västra Lägern hösten 1970. Efter ett par veckor på sjöbotten kom SE-ECT, vilken utdömts av försäkringsbolaget som totalhavererad, att bli renoverad och åter iståndsatt av Nyge Aero. 

Åter till bilden: Nosen pekar mot Visingsös norra spets och ett litet försök att få till ett samhälle föreställande Gränna syns under flygplanets hjul. 

Piper PA-28-180 Cherokee 180B SE-ECT var Norra Smålands Flygklubbs trotjänare 1966-80. Tror jag gjorde fyra teckningar på flygplan som använts av klubben vilka jag ramade in och hängde upp i klubbstugan. När denna renoverades några år senare tog jag ner dem, tyckte de inte var något vidare bra. Lite fjantiga, naiva. Sedan kom de ligga i en låda fram till nu.

SE-ECT finns fortfarande och är idag den äldsta flygande Cherokeen i Sverige. Tillverkningsår: 1963. Flygplantypen har betytt mer för flyget i Sverige än vad jag upplever att många - som borde veta - vill erkänna.

Nedan: Övning med FFK på Rännslätt sommaren 1970. De tre Cherokeerna som syns på bilden är SE-CZY och SE-FDA (från Jönköpings flygklubb) och SE-ECT (Norra Smålands flygklubb). I bakgrunden syns huset som kallades Gula sjukan, vilket brann ner hösten 1983. Bakom den vit/blå ECT syns en valp och längst ut till vänster anas en annan liten valp. Jag hade då fyllt två år...

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela