Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Smygtaget i förbifarten

Publicerad 2024-04-16 05:32:00 i Allmänt, Mustang, Propulärkultur,

...när man taxar förbi Trans Florida Aviation (senare Cavalier) i Sarasota, Florida, tidigt 60-tal. Att man var specialiserade på Mustang är inte ta miste på.

Man höll mycket på med underhåll och uppgradering av P-51 Mustang. Även för civila ändamål, som synes. Om Trans Florida/Cavalier har skrivit om i det intressanta ämnet Biltemas Mustang:

När planet köptes av El Salvador 1968 såg man grundligt till att sudda ut vem eller vilka som var säljare (med ganska stor säkerhet en amerikansk privatperson). Med andra ord, denna Mustangs historia från tillverkningen som en P-51D någongång 1944/45 fram tills dess är höljd i dunkel. Någon märkning eller dylikt inne i flygplanet som skulle kunna gett ledtrådar har inte hittats. Med tanke att Cavalier något år tidigare gjort IRAN:s (Inspect and Repair As Necessary) på Mustanger tillhörande Dominikanska republiken - och då behållit några som betalning för jobbet - så håller jag inte för omöjligt att N405HC i grunden är en före detta svensk J 26.

På nedanstående bild ser man i bakgrunden ett antal dominkanska Mustanger. Se inlägget Hej Petter Röd Erik för mer om den svenska ankytningen. Ett 40-tal av Flygvapnets Mustanger såldes ju till Dominikanska republiken under det tidiga 50-talet.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela