Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Karlskrona Flygstation

Publicerad 2023-09-04 09:57:00 i Allmänt, Gone but not forgotten, Propulärkultur,

För lite sedan besökte Jennie och jag Karlskrona. Självklart blev det ett besök på Marinmuseum på Stumholmen. Men det här ska handla om det ser mitt emot Marinmuseums entré. På andra sidan Stumholmens badplats står hangarerna och minner om det gamla Marinflyget. Jag känner av historiens vingslag varje gång jag ser dem.

Den först uppförda hangarbyggnaden stod - om jag fattat rätt - där man ser ett halvdussin träd på den översta bilden.  
Den första - snarare ska vi nog kanske kalla den hangarlängan - i början av 20-talet. Bilden tagen åt sjösidan. Man ser flera maskiner tillhörande Marinens Flygväsende, den med nummer 24 på nosen är en Friedrchshafen FF 49C. Den kunde husera fem flygplan.

Längan sträckte sig från Kungshalls fästning rakt norrut över vattnet, som i dag täcks av utfyllnader med skjutbanor, men som på den tiden bara bröts av två småkobbar på vilka byggnaden vilade. Hangarlängan revs i mitten av 40-talet. Man har kommit att referera till den som Hangar 1.

1923-24 byggdes nästa hangar och samtidigt anlades trä- och betongslipar för sjösättning och uppdragning av flygplan. 

1926 gick Marinens flygväsende upp i det nybildade Flygvapnet. Andra flygkåren blev ett marinsamverkande förband och tio år senare ändrades benämningen till flygflottilj, F 2. Verksamheten vid Karlskrona Flygstation organiserades i ett detachement, F 2 K.

Verksamheten ökade och krävde ytterligare byggnation. En större dubbelbågad hangar uppfördes och var klar 1929. Den byggdes i vinkel mot den tidigare och har stora skjutportar som öppnas mot slipen vid vattnet. Denna bild är från 40-talet.

En Saab S 17BS syns i vattnet vid Karlskrona flygstation. Läs mer om Hangarerna och uppdragningsrampen

Under ett par år under andra världskriget var den Arado Ar 196 som hag tillägnat åtta blogginlägg magasinerad i en av dessa hangarer. Se Flygplanet i Den mystiska stjärnan - Arado Ar 196 - 8. Vraket ligger därute på botten efter ett haveri 1947 och är numera fornminnesförklarat.

Charles Lindbergh på besök i september 1933. Det finns för övrigt ett separat inlägg om detta under jäsning i bloggskafferiet.

Tre stycken Hawker Osprey S 9 stuvade i hangar på 30-talet. S 9 anskaffades för att användas på flygplanskryssaren HMS Gotland.  

1944 var det tänkt att 1.divisionen vid F 2, som flög Heinkel He 115 (svensk militär beteckning T 2), skulle överföras till det underuppsättning varande F 17 och baseras vid Karlskrona flygstation. Dessa planer kom dock inte att realiseras. 

1949 avvecklades F 2 vilket medförde att Karlskrona flygstation med sina hangarer fick annan användning. Ibland hände det dock att Marinens helikoptrar opererade från Stumholmen och då kunde inhysas i hangarerna. Var det inte så till exempel vid ubåtsjakten i Karlskrona i februari-mars 1984?

Byggnaderna har bevarats med endast smärre förändringar och blev tillsammans med uppdragningsrampen byggnadsminnesförklarade 1992. Tidigare i år blev de även klassade Statligt byggnadsminne.

För cirka 30 år sedan minns jag att snacket gick om att använda hangarerna till en permanent utställning om Marinflyget. Dessa tankar skrinlades då, men har väl med jämna mellanrum ändå varit uppe för diskusion. 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela