Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Charles i Karlskrona

Publicerad 2023-09-17 10:30:00 i Allmänt, Propulärkultur,

Flygpionjären Charles Lindbergh sitter i sitt sjöflygplan vid slipen på F 2K, Karlskrona flygstation, på Stumholmen. Hört talas om besöket? Det skedde i dagarna exakt för 90 år sedan!

Under research till inlägget om Karlskrona Flygstation fann jag några bilder på digitaltmuseum från Charles Lindberghs besök 1933. Kände direkt att dessa var värda ett eget inlägg. Charles hade med sig sin fru Ann som navigatör och de flög en för tiden state of the art-flygmaskin av typen Lockheed Model 8 Sirius med amerikansk registering NR211 och namnet Tingmissartoq. Det är inuitiska och betyder ungefär "någon som flyger som en stor fågel".
 
Den 9 juli 1933 startade Charles och Ann Morrow Lindbergh från Flushing Bay och var sedan "på flygande fot" i fem och en halv månad. Man flög via Labrador till Grönland - där man stannade i flera veckor - vidare till Island, Färöarna och Shetland. Därefter besöktes många europeiska länder, däribland Sverige. 

Paret Lindbergh landade i Hägernäs den 4 september 1933 och kom då närmast från Köpenhamn. Den 6 september bilade de till Skåne och besökte Ljungbyhed och Charles släkt i Smedstorp på Österlen. 
I mitten av september flög Lindberghs från Hägernäs till Karlskrona, där de stannade ett par dagar som gäster hos amiral Lindsström. De huserade i dennes tjänstebostad i Kungshuset på Landbrogatatan, mitt i de cetrala delarna av staden. Ytterligare några rundturer med bil företogs innan man flög tillbaka till Stockholm igen. 

Den längre tiden i Sverige kunde ses som lite rekreation i en annars rätt krävande flyg- och arbetsresa. Förutom att träffa släkten såklart.
Den 20 september startade Lindberghs från Hägernäs och flög vidare till Helsingfors. Se här för filmbilder tagna efter framkomsten till den finländska huvudstaden

Därefter fortsatte färden till Sovjetunionen, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Portugal, Azorerna, Kanarieöarna, Kap Verde, Gambia, Brasilien, Trinidad, Barbados och Kuba.

Paret Lindbergh kom hem till New York den 19 december 1933 efter en resa på 47 000 kilometer där man besökt 21 länder i fyra kontinenter. Flygningar mellan dessa länder ingick i projektuppdraget, då Lindbergharna skulle rekognosera eventuella framtida flygrutter.  

Tingmissartoq finns kvar än idag och är utställt vid National Air and Space Museum i Washington DC, USA. 
Lockheed 8 Sirius ‘NR-211’ “Tingmissartoq”

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela