Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Bromma flygplats för 40 år sedan - Linjeflyg flyttar

Publicerad 2023-10-01 09:11:00 i Allmänt, Flygföretagande, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,


Natten mellan den 30 september och 1 oktober 1983 gick flyttlasset för Linjeflyg. Man lämnade Bromma som hub och övergick till Arlanda. Det är alltså precis för 40 år sedan. 

Här ovan finns en dokumentär som Peter Billing gjorde åt SVT om Bromma flygplats 1983. Man trodde rent allmänt att nu var flygplatsens dagar räknade. Det hade debatterats nedläggning redan i ett par decennier. Men när vi nu ser tillbaka så finns Bromma flygplats kvar, men inte Linjeflyg.

Kan en flygplats ha en själ? Jag tror det. Den finns där i videon, någonstans i bakgrunden. Det är sånt som man vill fånga via en K-märkning till exempel, att skydda atmosfären. Bromma-atmosfären - vad händer? Har den en chans i dessa dagar?

Från När Bromma flygplats var Bromma flygplats. Läs även till exempel detta inlägg: Folkflygets plan - var är de idag?

Rolf Larsson tog denna bild på en av sin arbetsplatser; Fokker F28-4000 SE-DGH på Bromma, gissningsvis 1983. Han var ju pilot i Linjeflyg. Bolaget var i princip synonymt med inrikesflyget och servade med sina cirka 20 stycken Fokkrar landet lagom, som vi minns det. 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2023-10-03 08:47:30

Wow, vilket tidsdokument denna film var på många plan (!). Billing, Feldreich och avslutningsvis hallåmannen med glasögon stora som dasslock!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela