Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

1962 Solberg Cessna Flyg

Publicerad 2023-02-27 00:10:00 i Allmänt, Flygföretagande, Meddelanden från våra sponsorer, Propulärkultur,Denna annons fanns införd i ett nummer av KSAK-Nytt 1962. Här saluför Solberg Cessna Flyg AB nya och begagnade flygplan. Notera Skå-adressen förresten. Vad sägs till exempel om 13 000 kr för KZ II Sport SE-ANM? 30 000 kr för Saab 91A Safir SE-BNL?

Från TP 172 Reims Rocket?.

Tidigare hade 
Solberg Flyg AB och Delta Aviation AB sålt Cessna i Sverige. Solberg Cessnaflyg AB, med verksamhetsbas på Bulltofta, började sälja märket runt 1960. Under det sena 40- och en bit in på 50-talet innehade Gösta Forslund Aviation i Gävle agenturen. Så märkets representation i Sverige har en rätt brokig historia, åtminstone om man jämför med Piper och Nyge.

I februari 1967 gick den norske flygpionjären Thor Solberg ur tiden. I hans företagsportfölj ingick Solbergfly A/S, och dess svenska avknoppning; Solberg Flyg AB, och den amerikanska verksamheten vid Solberg Airport i New Jersey.

Under våren 1967 blir det känt att Saab kommer bli ny Cessna-representant i Sverige. Saab släpper agentuten redan efter några år, men det är en annan historia. Läs När Saab Norrköping sålde Cessna.

Annars är det gott om nya Cessnor i Solbergs annons. Den största av dem får en att haja till lite: En Cessna 320 Skyknight som bär den amerikanska registreringen N5750X. Den kom i början av 1963 att registreras i Norge som LN-DBT.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela