Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Swedavia säger upp Arlanda Flygsamlingar - 1

Publicerad 2022-10-05 17:28:00 i Allmänt, Flygföretagande, Propulärkultur, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,


Arlanda Flygsamlingar är uppsagda av Swedavia! Byggnaden som det svenska civila flygmuseet - som till stora delar ägs av dig och mig - finns i, ska vara lämnad den 30 september 2023.

Så här skriver Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) i ett utskick från igår:

Som flera av er redan känner till så övertog Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) civilflygsamlingen på Arlanda 2018 av Trafikverket. Under de senaste åren har vi som myndighet lärt känna samlingen och i samarbete med Arlanda Flygsamlingars Vänner (AFV) registrerat föremålen samt genomfört kulturhistoriska bedömningar av alla flygfarkoster.

Under våren 2022 har SMTM dessvärre fått information från hyresvärden Swedavia att myndigheten troligen måste avflytta från samtliga lokaler på området vid Arlanda. Det formella beskedet inkom 2022-09-15 att vi är uppsagda och skall ha lämnat lokalerna senast 2023-09-30. Skälet till detta är att byggnaderna och marken behöver användas för Arlandas framtida utveckling.

Swedavia - svenskt flygs fiende nummer 1! Det är svårt att se att denna utsaga kan bli mycket tydligare. Nu har Swedavia gett sig på svenskt flygs själ.

Är det kört? Kan man väcka opinion?

Borde man inte kunna använda museet till något profilskapande istället för Arlanda, någonting bättre? Det skulle kunna gå att utveckla det till något helt fantastiskt. Vad fanns/finns den visionen? Inte hos Swedavia i varje fall...

För tio år sedan fördes en hel del diskusioner om att omlokalisera det civila flygmuséet. Det kom att landa i att det var bäst att vara kvar på Arlanda. I samma byggnad. 

Vad händer nu? Till det SMTM skickade igen.

SMTM har sedan en tid tillbaka påbörjat ett lokalsökarbete i syfte att hyra lokaler som tillfälligt kan rymma flygsamlingen i packat skick. Vår målsättning är dock att inom en femårsperiod hitta mer permanenta lokaler som på ett bättre sätt säkerställer ett gott bevarande av flygfarkoster och enskilda föremål. Det skall också vara möjligt att tillgängliggöra samlingen för intresserade då vi är väl medvetna om dess värde för besökare och omvärld.

Inför att vi under hösten 2022 och vintern 2023 planerar för en flytt, vill vi informera er i Veteranflygsverige om detta, så att ni hör informationen direkt från källan. Vi vill dessutom sträcka ut en hand kring samarbete. 

Den här filmen om Arlanda Flygsamlingar producerade Swedavia (Sic!) för fyra år sedan. Det är inte så länge sedan. Man kallar den Arlandas gömda flygskatt. Ena stunden skryter Swedavia om museet, andra stunden förpassar man en viktig sammanhållen samling för svensk kulturhistoria, bort från den plats där det har funnits i snart 40 år. Swedavia är uppenbart felkonstruerat.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2022-10-07 00:25:21

Tragiken fortsätter. Istället för att se kulturhistoria som något att odla och förädla, som i utlandet, så hanteras det lite som man vill efter de behov man tycker att man har för stunden. Plocka poäng eller sudda i böckerna, det är bara att välja.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela