Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Swedavia säger upp Arlanda Flygsamlingar - 2

Publicerad 2022-10-27 17:02:00 i Allmänt, Propulärkultur, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

Hur kan man väcka opinion runt Swedavias hantering av Arlanda Flygsamlingar?
 
Är det inte värt till exempel ett inslag i hos SVT Kulturnyheterna? Finns inte någon kulturpersonlighet/flyghistoriker/författare som SVT Kultur kan i programmet Sverige lyfta fram? Och då samtidigt lyfta fram Arlanda Flygsamlingars belägenhet? 

Kultur är viktigt. Viktigare än jag tror att många av oss förstår. Och när argumentet kultur kommer in i bilden kan det bli känsligt för till exempel "exploatörer", som i det här fallet statliga flygplatsbolaget Swedavia. Är det något man inte vill så är det att stå på fel sida om kulturen och kulturhistorien. Det är rätt mycket samma sak som vad det gäller miljö/klimat och genus/feminism. Att Swedavia nu behandlar en svensk kulturskatt respektlöst är nog verkligen inget som flygplatsbolaget vill stå för, om det exponeras i media och kommer till allmän kännedom.
 
Jag tycker att samlingarna hör hemma på Arlanda. När debatten pågick för några år sedan och flytt var aktuellt, lät man de vara kvar i samma magasinsbyggnad - byggd för att inhysa samlingarna i början av 80-talet - i väntan på ett för ändamålet uppfört museum invid Patria Helicopters på Arlanda. Av någon anledning blev det inget byggt - varför? 

Det här är en statlig angelägenhet då Arlanda Flygsamlingar sedan 2018 ägs av Statens Maritima och Transporthistoriska Museer (SMTM). Likaså ägs, som allom bekant, Swedavia av staten. Och staten - det är du och jag.

Likaväl som att regalskeppet Wasa fick ett eget museum mitt i Stockholm kan dessa samlingar - som visar civilflygets utveckling i Sverige - ha ett eget museum på Arlanda. Staten borde snarare till och med ge Swedavia uppdraget att tillgodose just detta.

Fast nej, glömde ju det: Swedavia är ju svenskt flygs fiende nummer 1! Hur skulle något sånt gå för sig? Flyg och kultur för människor tillsammans. Swedavia? Not so much...

Slutligen så uppfattar jag att även Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) anser att Arlanda Flygsamlingar hör hemma på just Arlanda. Läs SFF ordförandes brev till Statens Maritima och Transporthistoriska Museer och notera punkt 5. 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2022-11-02 17:48:46

Swedavia må vara ägt av staten, helt eller delvis, men styrelsen för Swedavia har bara ett enda syfte med verksamheten: ATT TJÄNA PENGAR!!! Allt annat är helt ointressant! ...och helst utan inblandning från utomstående dvs oss. Det är därför de inte bara är svenskt flygs fiende nr 1, utan också hela svenska folkets fiende. Glöm aldrig detta! Att försöka prata med dem, än mindre föra en diskussion med dem är helt, jag upprepar, helt meningslöst!
De bryr sig överhuvudtaget inte om kritik utan allt sådan rinner bara av som på en oljad sjöfågel.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela