Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Den knarksmugglande hertigen Kalle Yngve (Uppdaterad 221103)

Publicerad 2022-10-13 20:04:00 i Allmänt, Beech,

TV4 Nyheterna har idag ett inslag där de berättar om att en av Stureplansmördarna har gripits och anklagats för grovt narkotikabrott. Centralt i denna smuggelhärva är Beechcraft Duke SE-KKY som inköpts av den misstänkte för ändamålet. Här ovan en stillis från Polisens frisläppta utredningsunderlag som var med i nyhetsinslaget.

En titt i transportstyrelsens databas ger följande.
 

Även om det inte framgår där så har flygplanet fått ny ägare under sommaren 2021. I december kom det i luften igen efter att ha stått på backen i Luleå i flera år.

Här en bild på SE-KKY tagen den 19 februari 2022 på Genk-Zwartberg (EBZW) i Belgien

Några skärmdumpar från Flightradar 24 kan också vara intressanta att titta på.
 

Har - som en del av er minns - i ett par inlägg tidigare avhandlat att äldre bizjets är populära hos knarkbaronerna i Sydamerika. Nu har vi i Sverige fått ett eget exempel på något liknade. Flygplan som Beechcraft Duke är rätt komplexa och rätt dyra att flyga och underhålla. Därför blir gärna inköpspriset rätt lågt. Med det sagt så kan man påstå att många gånger, kan det räcka med en enda smugglarresa för att flygplansaffären ska betala sig med råge.

Jag har tidigare berört denna Hertig/Duke på bloggen. Jag saxar:

Beech 60 Duke SE-KKY, med tillverkningsår 1969, ägdes då av det på flygplatsen tämligen nyetablerade Nyqvist Aero. "Hertigen" hade sommaren 1989 importerats av Scandinavian Airleasing AB i Malmö, det vill säga Lennart Nordström. Flygplantypen var fram tills dess rätt ovanlig i Sverige, två hade figurerat på svenskt register: SE-EXT och SE-FNY. Sedan rasslade det till och i allmänflyg-boomen hittade ytterligare exemplar av denna AVGAS-dinosaurie hit. Förutom flygplanet på bilden; SE-KKKSE-KOB och SE-KSH. Kanske ska plocka ihop lite bilder på svenska Duke och återkomma med ett inlägg senare? SE-KKY är fortfarande inregistrerad och luftvärdig enligt transportstyrelsens databas. Ägare är Air Work Konsult i Luleå AB.


Uppdaterat 221015

I en artikel i  tabloiden Irish Daily Star framkommer det att SE-KKY belades med kvarstad på den irländska flygplatsen Waterford den 23 februari och tre män, två svenskar i 50-årsåldern samt en litauer som är 34 år, då blev arresterade. Med ombord var 50 kg kokain.

SE-KKY hade tidigare startat från ett mindre fält utanför Birmingham, där den avsläppte knarkkuriren hade omhändertagits av engelsk polis. De tre ombord på Duken hade ingen aning om att den person de släppt av i Birmingham hade infångats. De hann att starta...

On Sunday, February 23, the trio were released before being re-arrested on foot of European Arrest Warrants by Swedish authorities.




Uppdaterat 221103

Expressen Krimrummet har en intresant podcast i ämnet. 

Enligt åklagaren har Zethraeus spelat en roll i en internationell narkotikaliga som använt flygplan för att smuggla stora partier mellan olika länder. I ligan ingår bland annat två piloter som tidigare har dömts för liknande brottslighet.

I flera månaders tid höll bedrev polisen en intensiv spaningsinsats mot männen i ligan. Telefoner och bilar var avlyssnade och när de utpekade smugglarna träffades på kaféer satt polisens spanare ofta bara något bord bort och försökte lyssna på konversationen.

 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela