Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Tiger Moth SE-ADF 90 år...och om Stig

Publicerad 2022-05-26 11:00:00 i Allmänt, Hemmafältet, Propulärkultur, Tiger Moth...och Moth,

Världens äldsta de Havilland DH.82 Tiger Moth, SE-ADF, här på bilden även världens mest blöta äldsta dito. Tidpunkten är september 1994 och klubbstugan på Eksjö-Ränneslätt (ESMC) är - som synes i bakgrunden - under utbyggnad. Min pappa Bengt tog bilden. (I augusti hoppas vi kunna fira att Ränneslätt fyller 110 år som flygplats. Återkommer om det.)

Det var den välkände flygprofilen Stig Kernell som hämtat SE-ADF på Ålleberg och baserade Tiger Mothen på Ränneslätt i en vecka, då på förhösten -94. Därefter lät han sitt motorcert gå ut utan förnyelse. Trist, men ändå på sitt sätt en snygg sorti. I samband med hans bortgång 2014 skrev jag Några ord om Stig. Bakom fenan på Tiger Mothen ser man Gun Kernells knallgröna Audi 80 L.

Lokalpressen uppmärksammade att Stig hade Tiger Mothen på Rännelätt. Den flygbitna journalisten Birgit Tyréus skrev denna artikel som var införd i Smålands-Tidningen den 13 september 1994.

SE-ADF ägs av Kungliga Svenska Aeroklubben (KSAK) sedan 40-talet, detta tillsammans med den två år yngre SE-ALM av samma typ. Bägge KSAK-Tiger Motharna innehas av det så kallade Mothliga Selskabet. Lite mer officiellt KSAK Veteranflyg. Hemmabas är Falköping-Ålleberg.

När Stig flög tillbaka SE-ADF till Ålleberg tog han med sig Erik Hallström. Erik skrev en text efter denna flygning och den publicerades i Svensk Flyghistorisk Tidskrift. Högerklicka och förstora för läsning.
 
Den första Tiger Mothen i Sverige var G-ABNJ som kom till Barkarby i december 1931. Flygvapnet köpte in detta demoexemplar och flygplantypen kom på flygvapensvenska kallas Sk 11.

Totalt kom Flygvapnet anskaffa ett 40-tal exemplar av denna legendariska dubbeldäckare, de första tolv direkt från de Havilland i början av 1932. En av dessa är SE-ADF, världens äldsta Tiger Moth klassad så som varande i flygande skick. Med registreringsnummer 568 användes flygplanet av Flygvapnet 1932-44. Gissar för övrigt att just denna Sk 11 var det första flygplan som tillfördes  flygflottiljen F 11 i Nyköping, när den sattes upp 1941.

Så här skrev jag om SE-ADF - även länge känd som SE-ATI - i ett blogginlägg som publicerades för tio år sedan, då denna Tiger Moth skulle fylla 80: Läs Tigerjubel igen - 1.

SE-ADF var ute för ett missöde med Gipsy-motorn för några år sedan, men arbetet med denna börjar närma sig upploppet. Det är dags för världens äldsta Tiger Moth att åter komma i luften.
Vore det inte läge att fira SE-ADF och Tiger Moth nu någongång under sommaren 2022? Det här är tveklöst svensk flygkultur på riktigt! När den är som bäst. Jag hoppas verkligen att detta kan uppmärksammas på rätt sätt.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2022-05-28 08:20:38

>Har för mig att rubriken var Tidsmaskinen. Ska se om jag kan hitta artikeln.

SFT 3/1995

Svar: Tack Matsen!
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela