Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygande i bloggosfären sedan 2005

Swedavia säger upp Arlanda Flygsamlingar - 3

Publicerad 2022-12-29 16:29:00 i Allmänt, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,


Det ingår alltså i Swedavias uppdrag att vara kulturfientlig? Osund värdegrund tyder det också på, detta med att Swedavia säger upp Arlanda Flygsamlingar från den byggnad på Arlanda som byggdes för snart 40 år sedan...för att just husera samlingarna!

Arlanda Flygsamlingar ägs av svenska folket via myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM). Det som ingår i samlingarna tillhör vårt gemensamma kulturarv.

Detta anser inte Swedavia tydligen är viktigt. Att det faktiskt är en ynnest ta hand om, att odla, en bit passande kulturarv på Arlanda. Där har de flesta av dessa saker funnits sedan de blivit museiföremål.
 
Man fasar över vad Swedavia kan tänkas hitta på med alla de fornminnen som finns i området, om de inte har insikt ens i vad detta betyder..!

Hur är det nu? Swedavia ägs väl av staten. Det vill säga du och jag. Staten står alltså mot staten i denna fråga? Det här är så dumt så man tar sig för pannan. Nej, häv uppsägningen Swedavia! Vem i det statliga flygplatsbolaget har fattat beslutet om uppsägning? Det finns en del frågor som den personen kan få svara på...

Så här svarar i alla fall Swedavia när man frågar dem via öppna kanaler.

Swedavia har sagt upp hyresavtalet avseende den nuvarande lokalen där Arlandasamlingarna förvaras eftersom lokalen, som ligger i direkt anslutning till vår flygplatsverksamhet, behöver användas för att möta Arlanda flygplats utvecklingsbehov. Vi vill förstås att museumverksamheten fortsätter och har erbjudit nya alternativa lokaler för Arlandasamlingarna i Rosersberg och även erbjudit tillgång till en hangar inne på flygplatsen. Mvh Swedavia

Vad exakt Swedavia avser använda Arlanda Flygsamlingars visningsmagasin till, är som synes oklart. Svaret som ges är svävande: 

Lokalen kommer att användas i flygplatsverksamheten.

Sedan undrar jag om det verkligen är Swedavia som ordnat med lokaler i Rosersberg? Snarare är det väl SMTM som gjort det jobbet. Och mer jobb kommer SMTM nu att få...


Rykten säger att Swedavia inte alls vet vad man ska göra med lokalen, eller ens med platsen. För att riva magasinsbyggnaden/museet lär vara planen. 

I förra inlägget under ovanstående rubrik efterfrågade jag hur att göra för att väcka medial uppmärksamhet kring Arlandas Flygsamlingars situation. Häromdagen publicerade SVT Stockholm ett inslag, om än rätt tandlöst. Alltid något, men det behövs mer.

Så länge kan vi nagelfara ett av Swedavias Code of conduct-dokument. Att säga sig vara ett socialt ansvarstagande företag rimmar illa med hanteringen av muséet.

Sista dag för publik visning av Arlanda Flygsamlingar är satt till den 7 januari 2023. 


Förresten, det här med Swedavia och kultur. Man drar sig till minnes den stora väggmålningen föreställande Amelia Erhart på Bromma, samt därtill vidhängande devisen; All Time High. Från en debattartikel om Bromma flygplats publicerad 2013:

Hur tänkte Swedavia nu? Man undrar varför stackars Amelia - som för övrigt försvann efter start från Lae på Nya Guinea i början av juli 1937 - ska användas på detta sätt. Hon var en flygpionjär som stod för sådana saker i flygsfären som Bromma flygplats av idag vill göra sig av med. Jag får inte ihop det, det känns bara absurt. Snarare är det ju "All Time Low"...

Swedavia - flygplatsbolaget som hatar flyg och flygkultur. Nej som sagt, det går inte ihop. All Time Low. Igen.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Trygve

Publicerad 2022-12-31 02:57:23

Har dessverre aldri fått tatt turen dit. Og nå ser det jo ut som om den muligheten forsvinner for lang tid fremover. Virkelig ubrukelige greier. Synd det ikke er mulig å få lagd mer støy rundt denne situasjonen!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela