Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flykt från öst: Polsk An-2 landar i Tosteberga i mars 1983

Publicerad 2020-01-02 14:04:00 i Allmänt, Kalla kriget, Propulärkultur,


 
Det är en dimmig morgon den 21 mars 1983. En grupp människor går ombord på ett jordbruksplan av typen Antonov An-2 på flygplatsen i Wytownia nära Słupsk i Polen. Klockan är sju, flygplanet startar och går till det område där besprutning ska utföras. Ingen misstänker att tolv polacker just håller på att fly till Sverige.
 
Här ovan finns en liten polsk språkövning inbäddad. Det här är en händelse som jag inte hade mycket koll på, så i och med att man gör lite research blir detta blogginlägg till...

Den 21 mars 1983 landade en polskregistrerad Antonov An-2, SP-WNO, med ett antal flyktingar ombord vid Tosteberga som är beläget vid Hanöbukten i Kristanstads kommun. Flygplanet hade startat från Słupsk, cirka en mil innanför polska östersjökusten. Åtta vuxna och fyra barn samt en liten hund är med ombord. Enligt uppgift är Henryk Prokop namnet på den som flugit An-2:an. Han är flygmekaniker hos Agrolotnic, det polska bolag som opererar An-2:an, och innehar segelflygcertifikat. Inte motorflygcerifikat. De flesta män ombord verkar vara arbetskamrater och kanske någon var pilot bland dessa?

Dagen har börjat tidigt, starten skedde redan vid sjusnåret. Efter en liten stund i det område som i dag ska besprutas gör han en skarp sväng i riktning norrut. För att inte upptäckas av radar flyger Prokop mycket lågt, knappt tio meter över marken och sedan över havet. Prokops kartunderlag är lindrigt sagt bristfälligt, men han vet vilket håll han ska.

Mycket snart upptäcks flyktförsöket och ett par polska jaktflygplan skickas iväg efter dem. Dimman gör det dock omöjligt för jaktflygplanen att upptäcka An-2:an.

 
Efter två timmar i luften landar de i Sverige, bränslet var då nästan slut. För något år sedan beskrevs ankomsten så här i en artikel i Kristianstadsbladet:

Från Hanöbukten hade tjockan seglat in över Tosteberga och i dess följe en ovanlig främmande farkost. Det var en tidig marsdag och livet skulle snart ändras radikalt för ett dussin polska medborgare.
 

Tyrone Jönsson, då en ung småbarnsfar, vaknade vid sjutiden av ett högt mullrande, för att se ett litet propellerplan komma rakt emot hans hus.
 

- Jag trodde det skulle fara rakt in i rummet där jag stod. Tog lillgrabben i famnen och var nedanför trappan fortare än kvickt. Takpannorna vibrerade och sekunderna efter hade planet landat på stubbåkern precis andra sidan huset.

 
Vid ett flertal tillfällen efter general Jaruzelskis statskupp i Polen i december 1981 flydde människor med flygplan och helikoptrar till Sverige. Förutom ovan relaterade händelse kan nämnas att en kväll i november 1982 ankom An-2 SP-WCG, flugen av polacken Josef Stelmaszyk, till Sturup med 19 personer ombord. Den 8 februari 1983 landade en polsk militär helikopter av typ Mil Mi-2 på Tärnö i Blekinge med två personer ombord. Denna händelse lär för övrigt direkt ha varit det som inspirerade flykten den 21 mars.

Den 27 maj 1983 landade en An-2 på en åker på Gotland med en 30-årig pilot som ville hoppa av och den 25 juli 1984 landade ytterligare en polsk An-2 med flyktingar på Kristianstad/Everöd-flygplats.

Ungfär samtidigt som Mathias Rust landade på Röda torget i Moskva - sent i maj 1987 - nödlandade en ung avhoppande ryss i strandbrynet på östra Gotlands med An-2 CCCP-70501. Detta flygplan är numera utställt på Tingstäde Försvarsmuseum.

En av de som var först på plats vid den i mars 1983 ankomna An-2:an var Stig Nilsson (bilden ovan). Han och hustrun Sonja lär ha bjudit flyktingarna på en liten frukost, i väntan på att polisen skulle dyka upp. Frågan är om någon av dessa polacker är kvar i landet, för det verkar som att de valde att utvandra vidare till Kanada.

Somliga påstår att en viss polsk An-2 användes två gånger av avhoppare för att ta sig till Sverige. Kan det i så fall handlat om just denna, SP-WNO?

Flyktflygplanet från mars 1983 kunde åtminstone för något år sedan beses vid ett museum i Rzeszów. Det såg ut som det hade gjort sitt. Så här såg SP-WNO ut när det ankom dit...

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela