Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Rusts landning på Röda torget 1987

Publicerad 2018-12-04 08:45:00 i Kalla kriget,Egentligen var det det tänkt att detta inlägg skulle publicerats den 28 maj förra året. Men så blev det inte. Denna danska dokumentär om Mathias Rust och hans flygning den 28 maj 1987 med en Cessna F172P som slutade med en landning på Röda torget i Moskva är bland det bästa jag sett "i ämnet". Kolla!

Att jag plockar upp detta från bloggskafferiet nu beror på torsdagens inlägg med rubriken USAF Air Medal till Viggenpiloter. Där skrev jag bland annat följande:

Några händelser som inträffat innan denna, den 29 juni, som är värda att nämna är i tur och ordning: Den 22 april; en J 35OE Draken från Saab gör en vid sväng in över i sovetiskt luftrum norr om Liepaja i Lettland. Den 28 maj;  Mathias Rust landar på Röda torget med en Cessna 172. Den 12 juni; den amerikanske presidenten Ronald Reagan håller sitt berömda tal på Brandenburger Tor i Berlin där han säger Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!

När man tänker på händelserna den 22 april och 28 maj, så kanske inte det var helt omöjligt att  det sovjetiska luftförsvaret behövde så att säga revanschera sig, och att då tvinga ner en SR-71 på en av sina baser skulle kunna varit en sådan prestigevinst. Det gryende tövädret i det kalla kriget hade då, i så fall, åkt på ett rejält bakslag.
En stor anledning kan ha varit att dagen innan, den 27 maj, var en helgdag i Sovjetunionen, tillika gränstruppernas dag. Dessa trupper var nog därför "lite trötta" när Rust gjorde sin flygning till Moskva.

Gorbatjov tog tillfället i akt och sparkade i efterspelet x antal höga befäl inom krigsmakten, vilket också fick bort en del svåra bromsklossar i hans reformarbete...och i förlängningen alltså då öppnade dörren för att få ett slut på det kalla kriget.

Med andra ord, det finns tre "flyghändelser" som på sätt och vis hänger ihop - defenitivt ur ett tidsperspektiv, men även geografiskt.

Flygplanet som Rust flög var en Reims-tillverkad Cessna F172P Skyhawk II med registrering D-ECJB (c/n 2087). Efter några år utställd i Japan finns flygplanet numera på tekniska muséet i Berlin. Kolla nu in Rust in Red Square!

Cessna 172 D-ECJB of Mathias Rust.jpg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela