Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygdag i Jönköping 1936

Publicerad 2020-02-02 20:02:00 i Gone but not forgotten, Propulärkultur,

Linköpings flygklubbs Avro 594 Avian IIIA SE-AEMgamla flygfältet i Jönköping. Det här var LFK:s flygplan nummer två och hade inköpts av Bo Lundberg när han var på bröllopsresa i England sensommaren 1935.

Hittade dessa bilder tagna av Erik Sandstedt vid flygdagen i Jönköping den 23 augusti 1936. De är upplagda av Miliseum på Digitalt museum. Tillställningen har varit uppe tidigare här på bloggen, kolla in i Inga Karin Ahlström i Jönköping 1936.
de Havilland DH.90 Dragonfly G-AEDW som hade nyregistrerades den 10 mars 1936. Sommaren 1938 såldes flygplanet till Rhodesia & Nyasaland Airways och blev YP-YBR. Totalhavererade dock redan på nyårsdagen 1939 i Kasama, Nordrhodesia (nuvarande Zambia)

Precis inköpt i UK och hemflugen av Anders Wenzer, flyglärare i Jönköpings flygklubb, här ser vi  Jönköpings Flygaktiebolags Stinson Junior S SE-AFE, döpt till Vättern. Flygplanet användes av klubben kontrollerade flygaktiebolaget i rundflygverksamhet.

En militär som ganska säkert tillhör det närbelägna A 6 poserar framför Svensk Flygtjänsts Avro 616 Avian Sport SE-AEN...och på nästa bild har han fått sällskap. De står framför Inga Karin Ahlströms argentinskregistrerade Comper Swift R-222.

Tre militärer framför ett par Tiger Moth tillhörande Flygvapnet och närmare bestämt Krigsflygskolan, F 5, i Ljungbyhed. De har det sedan några år tillbaka färgglada utseendet i gult och rött.
 
Man anar ett silverfärgat monoplan med färgad stripe bredvid Tiger Motharna till vänster. Jag tror att detta bör vara Caudron C.600 Aiglon F-AOKQ (som 1937 blev SE-AFK). Den flögs av dessa herrar, löjtnant Björn Bjuggren och kapten Bergström.
 
Följande bilder har ett förflutet i Svenska Dagbladets arkiv.
En hel del publik, fler bilder på Flygvapnets Tiger Mothar. Eller som den militära typbeteckningen var; Sk 11. I ett fall kan man...
... identifiera en av dem som 593. Notera hangaren med "Jönköping" skrivet med stora bokstäver på taket, helt enligt tidens sed. Ytterligare en vy, denna gång framifrån.
För hangaren var anledningen till flygdagen, den var precis färdigställd. Det var ett rejält "invigningsjippo" för den med andra ord. Följande text är saxad från Olle Espings nedtecknade Minnesbilder från Jönköpings flygklubb på 30-talet.
  
Vid Flygdagen den 23 augusti 1936 invigdes hangaren och då hade Flygklubben och det nystartade Jönköpings Flygaktiebolag anskaffat Avro Avian SE-AEZ för skolflygning och Stinson Junior SE-AFE för passagerarflygning. Klubben anställde även Anders Wenzer som flyglärare och pilot. Anders Wenzer hade ett eget flygplan, en gammal Heinkel SE-SAM, som började bli i dåligt skick. Vi hjälpte honom att göra i ordning kroppen, vilket innebar att vi bytte all beklädnad. Den var klädd med 2-3 mm tjock plywood, som var limmad och skruvad till spant och longeronger. Det var flera tusen mässingskruvar.
Anders Wenzer i sin Heinkel HD 35 SE-SAM. HD i typbeteckningen står för "Heinkel Doppeldecker" (Vad HE då står för är kanske rätt enkelt?).

I samband med flygdagen och hangarinvigningen arrangerades även Stjärntävlingen.

 
Avslutningsbilden har synts på bloggen tidigare, men den tål att köras i repris..! Wenzers Heinkel står därborta, närmast hangaren. Förresten, flygdagen i Jönköping året innan - tillika invigningen av gamla flygfältet - har berörts i detta inlägg.

Kommentarer

Postat av: Birger J

Publicerad 2020-02-02 22:22:37

Ytterligare ett intressant tidsdokument från en svunnen tid. Varifrån kommer alla dessa fakta?
Det skulle vara spännande att i ett inlägg få ta del av herr redaktörens desk med tillhörande arbetsmetodik. Antar att arkivet är en mix mellan papper och digitalt men hur fixar man bra referenser däremellan. Emotser hoppfullt ett slikt blogginlägg.

Tack för allt du bjuder på.
/Birger

Postat av: Stellan

Publicerad 2020-02-03 15:40:54

Appropå SE-SAM https://www.storumansajten.se/FOTOARKIV/GAMLA-SUM-BILDER-2/SE-SAM/SE-SAM.html

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela