Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

(Går)Dagens dokument - 11

Publicerad 2019-03-24 11:12:00 i Allmänt, Mustang, Propulärkultur, Spitfire,

Västerås flygklubbs 50-årsjubileumsflygdag på ett regnigt Hässlö den 9 juni 1985 - det var då som warbirdskulturen fick sitt definitiva genombrott i Sverige. Saxat från ett tidigare inlägg:

I mitten av 80-talet hände det något vad det gäller flyguppvisningar i Sverige: Man växlade upp och varje större flygdag "med självaktning" skulle helt plötsligt ha warbirds med i programmet. Visst, Björn Löwgren hade tidigare gjort mycket uppvisningar med sina Sk 16, men nu hämtades andra flygplan från UK. Det här var också samtidigt som svenska flygdagar växte, både till storlek och antal. Det blev mer business. Under några år var det näst intill inflation i flygdagar. Nu är det tvärtom, för få.

Firandet av Västerås Flygklubb med en flygdag på Hässlö sommaren 1985 satte en ny standard. Det som tidigare hade känts som en omöjlighet - att visa upp Spitfire och Mustang, Flygande Fästning med flera kända flygplantyper - var fullt genomförbart.

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Trygve

Publicerad 2019-03-25 02:32:11

Hvilken Harvard/ SK16 var den tredje som var på plass i 1985? Var det ikke bare Björn Löwgren som hadde flyvedyktige maskiner i Sverige på den tiden?

Svar: Stämmer, på den tiden fanns bara SE-CHP och SE-FUZ som var luftvärdiga i Sverige. Misstänker att det kan varit ett besök av LN-TEX.
Sedan fanns det några Sk 16A som var instruktionsmaterial på Hässlö (men alltså inte flygande).
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela