Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Sista S 29:orna vid MFD

Publicerad 2019-07-01 06:00:00 i Kalla kriget,

I slutet av 60-talet hade nog Målflygdivisionen (MFD) nästan lika många Flygande Tunnor i uppbördslistorna som moderflottiljen F 3 hade J 35 Draken. Dessa sistnämnda kallades då för Cesar i radiosamanhang och 29:orna för Niklas. Det gällde för stridsledning och flygledare att smidigt förstå vilken flygplantyp det handlade om. Niklas i 50-serien var dock förbehållet J 29F.

S 29C användes främst för "rena" målflygsuppdrag och via målareaförstärkare kunde ett flygplan simulera ett större fientligt förband i luften.

Under loppet av 1970 kom dock S 29C att utgå ur MFD:s organisation. Bilden ovan är från den sista officiellla flygningen med en av de gamla spanings-29:orna. De J 29F som fanns kvar fick nu fortsatta med måldragning och radiakflygning. Så här skrev bland annat ställföreträdande divisionschef Nils Erik Cederwall i Flyghistorisk Revy nummer 19:

Nu står vi inför en omstörtande framtid eftersom huvuddelen av våra S 29C faller för åldersstrecket och ska bytas ut mot i först hand SK 60, Saabs nya jetskolflygplan (Saab 105). Sedan kommer även J 32B, jaktversionen av Lansen, att införlivas i vår flygplanpark. J 29F kom som första flygplantyp till MFD och stannar kvar lång tid framöver.
 
Cederwall och divisionschefen Ingemar "Brunte" Eriksson var de enda fast anställda flygförarna vid förbandet. Övriga tillhörde Flygvapnets reserv och kallades in för repetitionsutbildning, därav anledningen till uttrycket "vpl ff" ovan. Bilden kommer ur Svenska Dagbladets arkiv och gissningsvis är Niklas 07 lika med 29927, vars sista flygning kom ske Malmen - Halmstad. Skulle tippa att den skedde alldeles innan semesteruppehållet sommaren 1970. Och av bilden att döma så har ytterligare två Tunnor levererats till F 14 samma dag...

MFD kom att använda 34 stycken S 29 och ett tiotal J 29F. Avser komma tillbaka till den senare varianten - det har länge funnits ett ofullbordat inlägg om Målflygdivisionens dragar-29:or i bloggskafferiet. Så en vacker dag kanske..? Tills vidare går det bra att kolla in Niklas 51.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela