Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Hunter SE-DXD

Publicerad 2019-01-01 21:43:00 i Allmänt,

Årets första inlägg är en spin off från den tidigare publiceringen Före detta svensk Hunter har havererat på Hawaii. Där nämns "par-Huntern" SE-DXD och par bilder på detta flygplan hamnade även de i skannern - den övre är tagen i Ljungbyhed den 25 augusti 1996, vid F 5:s avskedsflygdag. Nästa vid en annan flygdag; Karlsborg den 22 augusti 1999.

Denna Hawker Hunter F.58 levererades ny till Schweiz i april 1959 och fick identiteten J-4030. Så småningom en av de Huntrar som ingick i uppvisningsgruppen Patrouille Suisse, vilket var något som man inte kunde missa i dess utsmyckning och märkning. Kolla gäna in detta fina galleri.
I samband med att typen fasades ut i schweiziska flygvapnet 1994, överlämnades J-4030 till Sverige och Flygvapenmuseum, vilket överlät Huntern till Eskilstuna flygmuseum. 1996 till 2002 opererades J-4030/SE-DXD av Eskilstuna flygmuseum tillsammans med (par-Huntern) SE-DXC.

2002 såldes Huntrarna till Northern Light Combat Air Suport i Kanada, men efter ett par år så överläts de på amerikanska ATAC. Detta ska utläsas Airborne Tactical Advantage Company, och om att flera före detta svenskregistrerade Hawker Hunter hamnat där har jag skrivit om i detta inlägg.

Företaget är - som Northern Light - en civil contractor som utför målflygtjänster för olika militära behov. ATAC har varit involverat en längre tid med ett antal Hunter på Hawaii. I december havererade som sagt gamla SE-DXC där, och vad jag kan förstå är även före detta SE-DXD sedan lång tid Hawaii-baserad, numera  registrerad N324AX. Avslutande bild är snart 14 år gammal...och inte tagen på Hawaii.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela