Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Täcknamn Ramona, Operation Jungle och skogsbröder - 2

Publicerad 2019-02-18 19:52:00 i Allmänt, Film och TV, Kalla kriget,

Det är inte en Spricka i kristallen som är inbäddad ovan, det är Täcknamn Ramona. Alltså den spionthriller av Peter Englund och Harald Hamrell som fick mig att skriva ett av de särdeles mest lästa inläggen här på bloggen. I huvudrollen som kryptören Ulrik Kernell, som hamnar på uppdrag som agent i Estland, såg vi Björn Bengtsson.

 
Jag citerar mig själv:


Handlingen utspelar sig 1952. Det är samma år som två svenska flygplan skjuts ner av ryssarna över Östersjön. Inom den svenska underrättelsetjänsten finns en läcka, kallad Ramona, som gör att baltiska agenter överskeppade från Sverige hela tiden fångas av ryssarna. I några fall så tvingas dessa bli dubbelagenter vilket gör att man ovetande skickar agent på agent rakt in i armarna på ryssarna.

Faktum är att på andra sidan Östersjön pågick ett gerillakrig mellan den - som man såg det - sovjetiska ockupationsmakten och partisaner, så kallade skogsbröder. I ärlighetens namn, hur mycket vet vi till mans om stridigheterna i Baltikum som pågick åtskilliga år efter andra världskrigets slut? Egentligen inte så mycket, eller hur? Och inte heller är kunskapen direkt utbredd om vad man från svensk sida sysslade med. Utan att säga för mycket så berättade Peter Englund i Ramona något för oss som är väldigt relevant och i princip fullt realistiskt. Men det blev liksom ännu en sak vi valde att titta bort ifrån - tänk om vi i högre grad hade ställt oss frågan Varför gjordes Ramona? Med det i bakhuvudet började jag skriva detta inlägget som kom att handla om...äh, läs istället!

Japp, gör det! Kolla in Täcknamn Ramona, Operation Jungle och skogsbröder:

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela