Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Gerd Achgelis i Örebro 1938

Publicerad 2016-03-23 07:38:00 i Bücker, Propulärkultur,


Hittade ovanstående bild tagen på Gustavsviksfältet 1938 i Örebro Stadsarkivs samlingar och är tagen av Walfrid Carlsson. Flygplanet är med allra största sannolikhet den "mystiska" tyskregistrerade Bücker Bü 180B Student som Matsen undrade över i denna forumtråd - D-ESJF.

Om det finns ett litet frågetecken rörande flygplanet, så är jag nog desto mer säker på att den tyske piloten i skinnjackan heter Gerd Achgelis (1908-91). Jämför med bilden nedan som har publicerats i ett tidigare inlägg. Under 1934-36 var han världsmästare i konstflygning. Gissar att han lockats upp av Svensk Flygtjänst som hade agenturen för Bücker. Enligt denna annons skulle Bücker Student demonstreras här i landet i maj 1938.

Det kan tyckas att det är lite anmärkningsvärt att Achgelis vid besöket i Sverige 1938 inte demonstrerade några flygplan från Focke Wulf - hans namn var något av synonymt med denna tillverkare efter vinsterna i konstflyg. Fast vid närmare eftertanke så kanske inte. Han var nära vän med Henrich Focke som nyligen utmanövererats ur företaget och de kom tillsammans öppna eget under namnet Focke-Achgelis. Men det är en annan historia...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela