Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Gerd Achgelis i Örebro 1938

Publicerad 2016-03-23 07:38:00 i Bücker, Propulärkultur,


Hittade ovanstående bild tagen på Gustavsviksfältet 1938 i Örebro Stadsarkivs samlingar och är tagen av Walfrid Carlsson. Flygplanet är med allra största sannolikhet den "mystiska" tyskregistrerade Bücker Bü 180B Student som Matsen undrade över i denna forumtråd - D-ESJF.

Om det finns ett litet frågetecken rörande flygplanet, så är jag nog desto mer säker på att den tyske piloten i skinnjackan heter Gerd Achgelis (1908-91). Jämför med bilden nedan som har publicerats i ett tidigare inlägg. Under 1934-36 var han världsmästare i konstflygning. Gissar att han lockats upp av Svensk Flygtjänst som hade agenturen för Bücker. Enligt denna annons skulle Bücker Student demonstreras här i landet i maj 1938.

Det kan tyckas att det är lite anmärkningsvärt att Achgelis vid besöket i Sverige 1938 inte demonstrerade några flygplan från Focke Wulf - hans namn var något av synonymt med denna tillverkare efter vinsterna i konstflyg. Fast vid närmare eftertanke så kanske inte. Han var nära vän med Henrich Focke som nyligen utmanövererats ur företaget och de kom tillsammans öppna eget under namnet Focke-Achgelis. Men det är en annan historia...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela