Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Örnen - quo vadis - 5

Publicerad 2014-05-27 05:55:00 i DC-3,

 
David Pajus hälsade på hos Åke Jansson i Vallentuna igår kväll. Jag bad David att skicka över lite bilder på nospartiet på det som en gång i tiden var DC-3 - eller i svensk militär nomenklatur; TP 79 - med FV-nr 79004, känd som "Örnen". Flygplanet skrotades nere i Kongo för något år sedan.


Åke i berättartagen...

Det har skrivits en hel del inlägg genom åren om just "Örnen", ett sätt att hitta många av dessa är att klicka här.Eller varför inte skrolla igenom bloggkategorin DC-3? Det finns mer om "Örnen" och systerkärran "Pegasus" samt Åkes flygbolag i Kongo, TAZ.Nosen anlände till Vallentuna för lite över en månad sedan, detta enligt denna artikel på SFF Stockholms website. Eventuellt ska nospartiet med tiden ingå i ett simulatorbygge.På nosens högersida är "Örnen" - sedan uppskattningsvis cirka 50 år tillbaka - märkt med FJS emblem. Tillsammans med "Pegasus" var "Örnen" inköpt för medel ur Arméns budget, men bägge DC-3:orna opererades av Flygvapnet, just främst för FJS behov av hopplattformar.  
 

Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2014-05-27 08:13:53

WOW!

Postat av: Svante Rudström

Publicerad 2014-05-28 11:18:44

Flög hem den från Kongo. En fantastisk resa. Sahara är stort när man flyger dc 3. Vi flög formation med cuk pga att vi hade bara en transponder. När vi passerade Schiphol bad DE oss en flyby förbi tornet, en egotripp! Jag jobbade åt Åke på TAZ när det blev krig. Förutom dc 3 :orna flögs en seminole hem.

Svar: Seminole'n var 9Q-CJR - även den objekt för ett kommande blogginlägg :)
Lazerjesus

Postat av: Stefan

Publicerad 2015-05-31 19:30:24

Tycker du gör ett fantastiskt jobb med din blogg! Men vad händer egentligen med Åke och hans kära Congo Queen??? Läser på flygplansfotografen på Facebook att han fått ett ultimatum en ända flygning till och den ska ut ur landet säger TS. Jag hoppas att det inte stämmer men är rädd för att det är sant 😔

Svar: Tack Stefan!
Jag har haft lite bevakning "i ärendet". Har även läst Kjells kommentarer i den berörda tråden i flygplansfotografen. I detta nu väljer jag dock att inte yttra mig, ämnet är känsligt. Hoppas du förstår.
Lazerjesus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela