Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Hurricane på väg genom Sverige

Publicerad 2014-08-06 12:57:00 i Propulärkultur,

 
På väg till ett par större flygdagar/tillställningar i Finland passerar en Hawker Hurricane genom landet. Dessa bilder är tagna på Kristianstad/Everöd av Ulf Hansson igår och idag.


Detta är den nog den "hårdaste" warbirden i Norden just nu! Flygplanet, en Hurricane Mk.XII med engelsk registrering G-CBOE, är som synes målad i finska flygvapnets färger från fortsättningskriget. Den är i gott sällskap med en Harvard målad som en SNJ-5.

 
Det snackas om att denna Hurricane är inbokad för flygdagen i Kristanstad den 24 augusti. Sugen på att köpa den förresten? Ägaren Phil Lawton vill nämligen sälja. Läs gärna mer om maskinen här

Man kan undra när en Hawker Hurricane var i Sverige senast? Hmm, antagligen har inte typen setts på någon svensk flygplats sedan vårvintern 1940 (?). Det var ju då som finnarna tog leverans av ett dussin från Storbritannien. Och apropå Hurricane, se gärna de tidigare inläggen AvArt: En Hurri hos Flygtjänst? och Hurri HC-452.

Tack till Ulf Hansson, samt till Pär Cederquist för tipset! Hurri'n och Harvarden fortsatte på eftermiddagen till Skavsta med nästa mål Helsingfors/Malm. Det var väl där de finska Hurricane-planen förresten var baserade under andra världskriget...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Stellan

Publicerad 2014-08-06 18:50:47

Spitar och Mussar är ju allmänt tjatiga vid det här laget, men en HURRICANE är ju hur annorlunda som helst, dessutom målad i finska färger!

Postat av: F

Publicerad 2014-08-07 06:14:02

Film tagen vid ankomsten till Finland igår kväll: http://youtu.be/5SWlz4EA1GA

Postat av: Paul

Publicerad 2014-08-07 11:43:07

Kul att den kommer till Sverige!! Det hade jag hoppats på. Tack för info.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela