Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Skyraider igen - 7

Publicerad 2013-04-27 08:15:00 i Propulärkultur,

 
I torsdags anlände till slut Flygvapenmuseums Douglas AD-4W Skyraider SE-EBI till sin nya hemvist i Karlskoga. Dessa bilder är tagna där igår av Krister Karlsmoen.
 

Rörande SE-EBI, se även tidigare inlägg till exempel här. Flygplanet är nu deponerat hos Dan Borgström som avser iordningställa det i flygande skick. Vid ett besök hos Dan för cirka ett år sedan fanns det redan då en hel del delar på plats, kolla här.
 
Så nu hoppas vi att åter få se - och höra - Skyraider i luften igen. När skedde det senast i Sverige? 1976? 1977?

Kommentarer

Postat av: David Pajus

Publicerad 2013-04-28 09:37:01

Kul!
Lycka till Dan! Det skulle nästan behövas ett Svensk Flygtjänst museum. Så många kul flygmaskiner som passerat genom hangarportarna där.
/D

Postat av: Round Engine Club

Publicerad 2013-04-28 13:53:54

Ja, Ja!
I början på åttiotalet ville Luftfartsverket göra sig av med en del flygplan från Arlandasamlingarna. Vi var ett då ett gäng personer med B Norén ( Olle Noréns far) i spetsen och flygtekniker som lade ett bud på Skyraider för att ta den till vår hemmabas med avsikt att göra den luftvärdig. Tiderna var annorlunda då så vi blev ifrågasatta och uthängda i flygpress av tekniska museet som ett gäng lycksökare som ville förskingra svensk flyghistoria. Luftfartsverket vågade då inte sälja flygplanet, men hade vi fått köpa det så hade det säkert funnits en flygande Skyraider i dag!

Postat av: Weiron

Publicerad 2013-04-28 16:16:46

Läste ett reportage om Dan och hans projekt i årets Nostalgia nr 4. Vill inte föringa vare sig Dan, hans drömmer eller ambitioner, men efter detta inlägg dristar jag mig att citera ett gammalt känt och slitet uttryck; "Den siste idioten är inte född än"... Hur tror man att man skall få en gammal Skyraider i luften igen? Ett flygplan som stått uppställt i förråd (förmodligen avkonserverat) i 40 år. Och hur är det med TSL och regelverket? Hur får den gode Dan till det här med tillstånd och auktorisationer, både vad gäller flygoperativa och tekniska och underhållsmässiga formalia. Trots allt måste man ju ibland leva på en dröm... Lycka Till!!

Postat av: F

Publicerad 2013-04-29 15:45:09

Sista (senaste) flygningen med Skyraider i Sverige bör ha varit ferryn av SE-EBL mellan Malmen och Säve den 16 november 1977.

David - Tycker egentligen som du, men man kunde ju vad det gäller flygplan på ett sånt museum koncentrerat sig på målflyget, byggt upp en målflygstation och ställt ut Firefly, Skyraider, Meteor, Mu-2 etc.

Round Engine Club - Har ett svagt minne av att jag hört talas om detta, men tror att det var i slutet av 80-talet (?). Antagligen i samband med problem med att betala arkitekten för museiskissandet 1986. Flygplanet som sen såldes av Arlandasamlingarna var ju som bekant Firefly SE-BRG.
Det har ju också nämnts att Scandinavian Historic Flight var intresserade att ta emot Arlandasamlingarnas SE-EBB som deposition runt 1990.

Weiron - jag vet att Dan är fullt införstådd i bitarna rörande olika tillstånd. Han har mångårig brancherfarenhet :)

Postat av: Trygve

Publicerad 2013-04-30 10:32:42

Well, I'll be damned... Dette var jo hyggelig lesing. All mulig lykke til Dan og prosjektene.

Postat av: Trygve

Publicerad 2013-04-30 13:55:53

Kult. Hvis noen skal kunne få en Skyraider i lufta må det vel være Dan. Best of Luck...

Postat av: Weiron

Publicerad 2013-04-30 17:44:48

Som kommenter till bloggistens kommentar har även jag mångårig branscherfarehet efter 36 år som verksam inom civil luftfart. Därför frambär jag fortsatt ett Lycka till, till Dan och hans proekt att få SE-EBI i luften!

Postat av: Erik Johansson

Publicerad 2017-04-28 07:36:04

Vad säger Dan själv om hur arbetet med EBI fortskrider?

Postat av: Michrunda

Publicerad 2017-05-26 08:57:54

Здравствуйте.
Хочу представить вам проект по строительству домов из дерева
и сруба - [url=]эко-дом.com.ua[/url]
Только у нас самые низкиев цены на дома со сруба. Мы изготавливаем все - дома, беседки и бани.
Также, доступны проекты на заказ.
Посетите наш проект эко-дом.com.ua

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela