Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Dornier Do 28D-1 Skyservant SE-EDT

Publicerad 2012-10-01 15:30:00 i Biafra,

 
Kommentarerna till inlägget 1963 Dornier Do 28 gav mig anledning att titta lite närmare på SE-EDT, Svenska Röda Korsets (SRK) Dornier Do 28D-1. Jämfört med Do 28A och -B är Do 28D i det mesta ett helt annat flygplan, det var därför man också gav den ett eget namn: Skyservant.
 
Genom åren har jag forskat en del runt flyg i Biafrakonflikten och rörande denna maskin kan jag plocka fram följande:
 
Dornier Do 28D-1 SE-EDT, c/n 4012, mfct 1968. Ex (D-IBYX), D-ICAB, OY-DVM. Köpt av SRK från Joseph Levin & Co, Köpenhamn för 1 160 965 SEK den 16 december 1968. Inköpt för att kunna användas för evakuering av Röda kors-personal vid ett hastigt biafranskt sammanbrott.
 
 
Anlände Fernando Poo i januari 1969. Positionerad Cotonou 69.04.08. Troligen skedde ingen flygning in till Biafra under konflikten (Röda Korsets flygningar upphörde i juni 1969 och kriget i januari 1970), istället använt som VIP-transport vid olika förhandlingar etc. SE-EDT noterad i München 68.12.26 och vid Dornier-fabriken Oberpfaffenhofen 69.08.05. Avställd senare på Bromma.
 
LEL knäppte denna bild på SE-EDT på Bromma den 26 april 1970.
 
"Förste skeppare" på SE-EDT under 1969 var Halle Åhgren. Om jag fattat det hela rätt så kom SE-EDT att stå parkerad på Bromma i princip hela 1970. SRKs övriga flygplansflotta avvecklades och DC-7:orna såldes, men inte SE-EDT. Den 20 januari 1971 var planet involverad i ett missöde i Etiopien då det slog runt. Luftvärdigheten utgick den sista mars samma år utan att förnyas. Dock kom planet att repareras och den 13 januari 1972 avregistreras SE-EDT efter försäljning till Etiopien. Ny registrering blev ET-AEN och ägare Ethiopian Ministry of Public Health. Flygplanet användes under ett par år men den 16 januari 1975 havererade det i Dolo. I januari 1988 noterades vraket liggande vid flygplatsen i Addis Ababa.
 
 
Som även påpekats i kommentarena till förra inlägget så tog Matchbox fram en byggsats av Skyservant i skala 1/72 och som ett av två märkningsalternativ fanns SRKs SE-EDT...om man ville bygga "rätt ur lådan". Även bloggisten har satt ihop en en sådan för cirka 30 år sedan, inget vackert bygge som synes. Byggsatsen köptes hos Bildstens och som vanligt var det något som fattades. I detta fall fanns inget dekalark...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2012-10-01 15:55:13

*Like* !!!!
Matchbox Do 28 var min första byggsats, köpt hos en leksaksbutik i Pointe-Noire, våren 1988 för en okänd summa tillsammans med en 6-pack färger från Heller. Pappa gjorde visserligen de flesta momenten i byggandet men jag fick i alla fall limma och måla en del. Blev rätt tjusig men oj vad solen gich hårt åt dekalerna, efter några månader var de gula! Modellen dog väl ganska omgående i någon lek, fast jag hade delar kvar från den i skrotlådan i något tiotal år senare.
För några år sedan köpte jag upp ett lager med gamla Matchbox från en kille i Hongkong som sålde för en spottstyver, mestadels äkta vara från tiden före Revells övertagande (ni vet med flerfärgad plast och målningsinstruktioner på kartongen), inklusive Dorniern. Den behöll jag medan de flesta övriga såldes vidare, ett långsamt framskridande bygge har pågått sedan dess. Jag fann ytterst lite information om SE-EDT när bygget inleddes, i alla fall inte mer än att den gick som VIP-kärra och inte ambulans som en del källor hävdar. Så att läsa det här inlägget får en att vilja gräva upp modellsamlingen igen och fortsätta spackla.
Strålande måndagsunderhållning F :)

Postat av: Magnus Fridsell

Publicerad 2012-10-01 21:30:10

SÅ hemsk var den inte Fredrik :-) ! Kan inte varit lätt att få till en heltäckande vit färg över den Matchbox-brokiga plasten. Min västtysk står kvar i vitrinen i föräldrahemmet i Skåne...

Per: kul att läsa om ditt bygge också! Var tvungen att googla Pointe-Noire, ytterligare en liten skärva allmänbildning att lägga till samlingarna...

/M

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela