Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Corben SE-AGC - 1

Publicerad 2011-08-23 09:06:16 i Propulärkultur,



Titta den taxar!

Nämnde i inlägget Comper Swift i Sverige i januari att jag skulle återkomma till ett annat flygplan som haft Pobjoy-motor. Här är vi nu, det handlar om Corben Junior Ace Model 6 SE-AGC.

Detta flygplan byggdes av John Sigfrid Ericsson i Göteborg i mitten av 30-talet. Pobjoy R-motorn var tidigare den ena (den vänstra) av två som varit installerade i Monospar ST-4 Mk.II SE-ADS. Man undrar hur många sådana motorer det finns i "flygande skick" nuförtiden?


Corben Junior Ace Model 6 SE-AGC på Torslanda 1937. Bilden har kommit mig tillhanda via NOA.

SE-AGC hölls i flygande skick mellan 1937 och -39. Sedan blev detta unika tidiga hembygge markbundet. I början av 50-talet skickades motorn som dellikvid till Firma Motorstar i Arboga då Ericsson hade skaffat ett annat flygplan och dess motor behövde översyn. Pobjoy-motorn blev alltså med andra ord kvar hos Bertil "Motorstar" Rådeström och blev hängande på en vägg i en massa år. Det fanns ju inte många flygplan, varken i Sverige eller övriga grannländer, som då kunde tänkas behöva en dylik liten stjärna...om ens någon i huvudtaget.

Det motorlösa flygplanet såldes 1957 till Norge, tänkt var att åter få det i luften med en Continental A-65. Projektet strandade dock av olika anledningar, flera ägare följde och på 70-talet såldes planet till Danmark.

För ett tiotal år sedan kunde Bertils son, Stefan Rådeström, köpa flygplanet och därmed återförena det med orginalmotorn. Restaureringen har skett inom EAA Sverige och när SE-AGC kommer i luften igen bör det med god marginal vara landets äldsta flygande hembygge. 

Bilderna i färg är skärmdumpar från en video som togs i början av månaden i samband med att flygplanet provtaxades för första gången sedan....ja, när kan det ha skett senast? I denna konfiguration rör det sig antagligen om kanske 70 år, eller till och med mer...

Det finns ett par inlägg i bloggskafferiet med mer bilder från flygplansbygget på 30-talet...och restaureringen på 00-talet. Så det blir nog mer fördjupning vad det gäller Corben Junior Ace Model 6 SE-AGC vad det lider.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2011-08-23 11:35:41

Fantastiskt roligt !

Gäller bara att hitta lite större hjul till den...



/M

Postat av: F

Publicerad 2011-08-23 12:25:08

Hjulbyte är på gång :)

Postat av: Martin

Publicerad 2011-08-23 14:47:00

Däckia, here we come !

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela