Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

State Of The Able Archer

Publicerad 2011-04-03 12:47:49 i Kalla kriget,Industry State Of The Nation

....
minns man från SVT:s Videobeat, gissar att denna video fanns med i ett av programmen i slutet av 1983? Ganska snart därefter brukade de låtar som synliggjordes i detta TV-program dyka upp i P3 Poporama, så även i detta fallet. State Of The Nation blev "Veckans Smash Hit" den 19 januari 1984 och fick sammanlagt vara med Poporamas så kallade "Heta Högen" i fem veckor. 

Videon är inspelad på USS Intrepid någon gång under det senare halvåret av 1983. Detta hangarfartyg - i tjänst 1943-74 - hade året innan blivit museum permanent förankrat i New York. Så här såg det ut i början av 70-talet, någonstans ute i Atlanten...De senaste dagarna har jag mer eller mindre sträckläst Mikael Holmströms Den dolda alliansen - Sveriges hemliga Nato-förbindelser. Det finns några uppslag till kommande bloggningar, här kommer nummer två. Tycker att det som knackades ner under rubriken Flygenhet 66 är årets - åtminstone så här långt - mest intressanta publicering. Denna gång tänker jag dock inte uppehålla mig runt något specifikt rörande Sverige, denna gång är det snarare...globalt. 

Fråga: När var egentligen det kalla kriget som närmast att övergå i ett varmt? Många av oss skulle hävda Kubakrisen hösten 1962. Men enligt nyare bedömningar så finns det ytterligare ett tillfälle, och det 21 år senare. Mellan den 2 och 11 november 1983 genomförde NATO en övning, Able Archer 83. Så här skriver Holmström:

I efterhand framstår just november 1983 som kalla krigets farligaste månad - mycket nära ett kärnvapenkrig. Bidragande var att Reaganadministrationen i största hemlighet förde ett psykologiskt krig mot Sovjet. Enheter ur USA:s flotta och flygvapen dök överraskande upp nära sovjetiska gränsen. Syftet var sannolikt att testa sovjtiska system, visa amerikansk styrka och därmed nöta ner det självförtroende som upprustningen gett Sovjetledningen.

Dåvarande KGB-chefen Jurij Andropov hade 1981 blivit övertygad om att Reaganregeringen hade planer på ett överraskande och förödande first strike med kärnvapen mot Sovjet. KGB och den militära underrättelsetjänsten GRU beordrades att rapportera alla tecken på att krigsplanerna sattes i verket. "Inte sedan slutet av andra världskriget har situationen varit så explosiv som nu", instruerade Andropov sina underrättelsechefer. Andropov hade efterträtt Brezjnev i oktober 1982 och underrättelseoperation RJAN (rysk förkortning för nukleär robotattack) fick högsta prioritet. Warszawapaktsländernas underrättelseorgan beordrades att minutiöst varje dygn leta efter vartenda tecken på ett förestående överraskningsangrepp.

Sovjet föreställde sig att väst skulle angripa på samma sätt som det självt planerade angreppet på Västeuropa, hotbilden var en spegelbild av den egna krigsplaneringen. KGB skulle söka efter "den hemliga infiltrationen av sabotageteam med kärnvapen, bakteriologiska vapen och kemiska vapen i Warszawapaktens länder".I november 1983 genomförde NATO övningen Able Archer för att pröva sitt kommandosystem för kärnvapenkrig. Sovjet svarade i hemlighet med att sätta sitt kärnvapenflyg runt Sverige - i Östtyskland och Baltikum - högsta stridsberedskap.

Genom den sovjetiske dubbelagenten Oleg Gordievskij fick Storbritannien i efterhand reda på hur nära storkrig man varit.

I efterhand har olika forskare ifrågasatt om kriget verkligen stod för dörren hösten 1983. Men den amerikanske flygöversten Douglas Hole beskriver i en minnesbok över NATO:s Kommando för Östersjöutloppen BALTAP en avancerad kärnvapenövning hösten 1983. NATO:s kärnvapenflyg övade då med danska och västtyska marinen, och han konstaterar nöjt: "Not only could NATO deter on paper, but they could do it in a live exercise as well. Food for thought I am sure for Soviet/Warsaw Pact planners". Översten kanske hade mer rätt än han anade.

Premiärminister Margaret Thatcher övertygade hur som helst Ronald Reagan om lägets allvar och det andra kalla kriget gick mot en vändpunkt. Sovjet fortsatte dock operation RJAN ända till 1990, utan att hitta några bevis för USA:s och NATO:s överraskningsanfall på Sovjet - det var ett hjärnspöke. På youtube finns dokumentären 1983 - The Brink Of Apocalypse som handlar om Able Archer 83, första delen av åtta finns här. Mycket sevärd!

Man försöker minnas vad man gjorde tisdagen den 8 november 1983, då läget var mest kritiskt...och i samma stund känner man tacksamhet att man inte fick "uppleva" (vad är den passande motsatsen?) kärnvapenkrig. Ibland mår man kanske bäst av att inte veta? Och åt det hållet har också den svenska neutraliteten fungerat på hemmaplan genom åren - vi mådde nog bäst av att inte veta. Men i mångt och mycket är det fortfarande så; den svenska neutraliteten är ett gammalt redskap för inre trygghet och denna medicin är många av oss svenskar tydligen fortfarande beroende av. Man kan se det som ett märkligt State Of The Nation.


Jag köpte den LP som Industry senare kom med, det var på försommaren 1984. Men förutom State Of The Nation är det inget som satt något djupare intryck. Och intryckt i arkivet finns plattan någonstans.

Kommentarer

Postat av: Daniel S

Publicerad 2011-04-03 15:13:31

Intressant inlägg, och spännande länk till youtube-dokumentären. Följer alltid din intressanta blogg

Postat av: F

Publicerad 2011-04-03 20:16:18

Tack, Daniel!

Jo, dokumentären rekomenderas verkligen, höll mig uppe sent igår...var trollbunden. Man har hittat i princip alla de viktiga personerna som var med, förrutom naturligtvis Reagan och Andropov. Politiker, militärer, hemliga agenter...

Postat av: Grandprix63

Publicerad 2011-04-04 21:27:04

Kan inte för mitt liv komma på vad jag gjorde den 8 november 1983. Förmodligen jobbade jag. Om jag inte minns galet var jag anställd på Orion i Lindesberg då. Vi gjorde luftpåfyllningsklockor till bensinmackar och fettsprutor, bl.a.

Postat av: F

Publicerad 2011-04-06 11:43:54

Själv gick jag i nian...Mannen på den sista bilden kommer de som ser dokumentären att känna igen. Kanske har vi honom att tacka idag för att vi existerat i över huvudtaget?

Postat av: Björn

Publicerad 2013-11-05 20:11:16

Läste 2:a året på Maskinteknik, LTH. Hade nyss gjort två av fem somrar i flygvapnet som flygingenjörsaspirant. Järnridån och kalla kriget, absolut, men ingen kunskap då om omedelbart förestående hot eller kris....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela