Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Simply the Bestmann

Publicerad 2007-03-18 23:05:00 i Allmänt, Bücker, Propulärkultur,

En Bücker Bü181 Bestmann - just denna uppmålad i någon Luftwaffe flygskolas uniform, säkert lite bättre än vad orginalet var. Just denna Bestmann flög aldrig i Luftwaffe. Den tillverkades i Örnsköldsvik i mitten av 40-talet och levererades ihop med ytterligare ett 120-tal till svenska flygvapnet. Då kallad Sk 25. Noterade det fejkade Werk numret: 25071 på fentoppen.
image457
Engelske vännen Peter köpte i höstas ett konkursbo med en del tyska 30-/40-tals flygplan. Bestmannen på bilden är hans. Dessutom har han nu en Klemm 35, en Focke Wulf Fw44J Stieglitz och en Stork - jag har haft uppe detta mer än en gång tidigare på bloggen. Nu, denna gång, är det föranlett att Peter har hört av sig och att hans tyska plan har been covered in an article i aprilnumret av FlyPast.

I artikeln är det märkbart att man vill göra historiken bättre om flygplanen än vad det egentligen är. Till exempel säger man att Stieglitzen är en av endast två överlevande tillverkade i Bremen på 30-talet. Till och börja med finns det fler - och Peters Stiggie är tillverkad i Argentina. Sådan historieförfalskning har alltid förekommit i dessa kretsar, tyvärr. Allra helst kanske tyska flygplan från den här eran. Och med tanke på den förre ägaren, som ljög så att han antagligen trodde på det själv...

Så när Peter hörde av sig via mail så påtalade jag detta faktum - Argentina och Örnsköldsvik! Fast jag tror att han är medveten om detta. Läs mer i Stiggie STIG.
Anledningen till att han hörde av sig var att han tänkte komma till Västerås den 26:e mars för att hämta hem sin Miles Falcon, som varit deponerad där under vintern. Meningen var att jag skulle fixat en storyboard och ställt framför kärran men jag har helt enkelt inte kommit varken till skott eller ens till Västerås. Och nu är det så dags. Jag ska ärligt erkänna att jag skäms en del.

Då var det söndagkväll igen. Ännu en helg är över, denna var betydligt lugnare än den förra. I dagarna två har jag varit på styrelsemöte i Linköping. Det känndes skönt att hinna köra hem innan busvädret satte in i eftermiddags. Hoppas det är överstökat tills dess man ska ut på vägarna imorgon igen. 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2007-03-19 08:54:24

Absolut en vacker flygmaskin! ...och är det någon av hans nya kärror vi får se i de svenska färgerna tro...?

Postat av: F

Publicerad 2007-03-19 11:49:53

Howdy Mats!!

Nja, skulle vara i fall vi på kort varsel hann måla om AFN i Västerås ;)
Annars är dessa snubbar nästan sjukligt intresserade i allt som har att göra med "the evil empire". Från början var han på jakt efter Stork att glida omkring i Luftwaffe-livery. Sedan de Joungs Klemm. Och sen la han ett bud på RLM-klabbet, och det gick som det gick....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela