Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Georgie Porgie - Georgy Porgy

Publicerad 2006-05-03 09:20:40 i Musik - 70-tal,

Georgie Porgie

It's not your situation
I just need contemplation over you
I'm not so systematic
It's just that I'm an addict
For your love

Så börjar Totos Georgy Porgy från 1978. Det är den enda låt gjord av Toto som i mitt tycke är uthärdlig, inte bara det - den är rent av bra på riktigt. Versen är uppbyggd ur ett stycke från en retsticksramsa:

Georgy Porgy, pudding pie
Kissed the girls
And made them cry

..och resten: When the boys came out to play, Georgie Porgie ran away

Den verklige Georgy Porgy/Georgie Porgie var George Villiers, den förste hertigen av Buckingham  (1592–1628).  Hoppas ni kan er läxa nu och har läst Alexandre Dumas De tre musketörerna. Intrigen där är bland annat byggd på Georgie Porgie's kärleksaffär med den franska drottningen under den senare hälften av 1620-talet. Innan dess hade han hunnit vara älskare åt den engelske kungen Jakob I, det var härigenom han lyckades få ett markant politiskt inflytande. Georgie Porgie var den som såg till att sonen till Jakob I, Karl I, gifte sig med en katolik, den franske kungens syster; Henriette Marie. Snacka om skapligt såpa-uppslag.

Engelska parlamentet var motståndare till äktenskapet med en katolik och i överhuvudtaget var man väldigt irriterad över Georgie Porgie's olika politiska tilltag. Så när boys came out to play, Georgie Porgie ran away kan man med lite god vilja tolka the boys som parlamentet. 1628 var det någon som fått nog och mördade Georgie.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: orias

Publicerad 2006-05-05 10:36:06

oh vad roligt, lite smyghistorialektion men superintressant, nu har man lärt sig något nytt :)

Postat av: F

Publicerad 2006-05-05 17:20:41

Historien är full av "historier". Och kopplingen till denne mannen via en retramsa över en Toto-låt, det osannorlika facinerar :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela