Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Angle Of Attack på Säve

Publicerad 2024-05-10 15:06:00 i Allmänt, Propulärkultur, Spitfire,

Under ferryn mellan UK och Norge mellanlande idag Supermarine Trainer Mk.IX Spitfire LN-AOA på Göteborg-Säve (ESGP). Pilot: Rolf Meum. Ägare: Runar Vassbotten/Spit Air AS/Norwegian Flying Aces, Notodden.

Stoppet varade cirka mellan kl 13 och 14.30. Dessa bilder och video tog Filip Gerhardt, som jag fick ganska snart efter start. Det gäller att smida...

Nästa stopp var Torp för intullning i Norge och sedan slutdestinationen, Notodden. 
Rolf Meum är en av piloterna som kommer flyga denna Spitfire. En annan är Mikael Carlson, som bidragit med en Merlin-motor.

I grunden är det ett vrak från en Spitfire LF Mk.IX med RAF serial EN570 som sköts ner över norra Frankrike 1943 som byggts upp i England  - nu som tvåsitsare - och provflögs den 24 april i år. Den blev tvåsitsig Spitfire nummer 13 som är flygande i världen.
Tanken var från början att göra flygningen igår, men vädret satte stopp för det. Meum övernattade med Spitfiren i Odense. Nu kommer han hem med Lima November Angel Of Attack och till warbirdsintresserade nordbors stora glädje. Fast det är nog inte hela sanningen angånde val av registrering. Information från broderfolket nämde att ägarens barn heter Amelia, Olav och Amy. Fast den ena twisten utesluter nog inte den andra...

Sugen på att åka Spitfire? Ja, det är ju tanken låta folk åka med. Kolla flyingaces.no/spitfire/


Uppdaterar med Jan Mogrens film. Flera kända ansikten...

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela