Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Bjässar på besök - 2

Publicerad 2024-05-08 18:00:00 i Allmänt,


Under gårdagen genomfördes en luftlandsättningsoperation inom ramen under den pågående NATO-övningen Swift Response 2024Några hundra fallskärmsjägare fälldes tillsammans med en hel del materiel över Hagshultsbasen. Cirka ett halvdussin Boeing C-17 Globemaster III ur US Air Force var involverade.

Här på bilderna ser vi några av dem pusta ut en liten stund efteråt på Jönköpings flygplats, en flitigt använd landningsplats under övningen, som jag påpekade i förra inlägget Bjässar på besök.  


C-17-planen hade startat närmast från Aviano i Italien och kom under kvällen att återvända dit.

Amerikansk personal var även på plats på marken. Till exempel i tornet och en egen Ramp Comander som tog befälet över hela plattan.

Alla C-17 fick inte plats utan ett par fick en stund pakeras i norra banändan, på taxibana Bravo. Totalt rörde det sig om sju stycken flygplan. Som mest stod sex stycken på marken samtidigt.

Notera passagen av polska kusten och närheten till den ryska enklaven. Signalspel? Raka vägen mellan startplatsen Aviano i Italen hade gett streck betydligt mer västerut.

Man kunde hela tiden följa de amerkanska flygplanen på olika trackingtjänster, de uppträdde med transponderkoden offentlig. Med andra ord ville man synas; visa var man är och vad man gör. Dock försvann de temporärt från FR24 när de var på fällningsfinal, då på lite lägre höjd. 

De släppte ett fordon och en artilleripjäs enligt plan på en åker. Resten - även materiel - fälldes över flygfältet.

Här kommer ytterligare några bilder...

(Inlägget kan komma att uppdateras.)


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Mats

Publicerad 2024-05-10 17:40:46

Verkligen imponerande att NATO/USA nu genomför dessa realistiska övningar på svensk mark.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela