Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Ruskigt bra fly in...

Publicerad 2024-01-20 16:32:00 i Allmänt, Propulärkultur,

...på sjön Ruskens is idag! Plats: Gåeryd, Nydala, sydväst om Vrigstad. Arrangör: Värnamo Flygklubb.

Jag var där en kort sväng vid lunchtid. Enligt uppgift rörde det sig om cirka 15 flygplan som kom och landade, på den uppplogade 1800 meter långa banan med sträckning 01/19. 

Historisk plats I: Vid närbelägna Nydala kloster kom kung Kristian II med sitt följe, på väg hem till Köpenhamn efter Stockholms blodbad, att stanna till en januarinatt 1521. Dagen därpå lät han - antagligen i just denna vik - dränka abbotten och ett antal munkar

Historisk plats II: Den 1 februari 1940 nödlandade på sjöisen här tre stycken franska jaktflygplan av typen Morane Saulnier M.S.406, detta på grund av motorproblem (kylning). 30 stycken M.S. 406 hade skänkts av Frankrike till Finland för att användas i Vinterkriget. Flygplanen monterades ihop på Bulltofta och flögs vart efter till Västerås, där man sköt in vapen etc innan de därstädes övertogs av finska piloter. 

Problemen med de tre M.S 406 blev åtgärdade efter det att ABA:s Fokker F VIII SE-AEB hade landat på Rusken någon dag senare med teknisk personal. Därefter fortsatte man Jönköping för tankning f v b Västerås och Finland.


Åter till det Ruskiga fly in'et: Fantastiskt kul tilltag av Jon Sandberg och kompani i Värnamo Flygklubb! Nästa års is fly in avses hållas på Bolmen. Om det ber jag att få återkomma...

Sven Andersson, som flög SE-KNH, tog dessa bilder. En bedrift av Sven att i överhuvudtaget komma loss från ett tämligen insnöat Ränneslätt.
Jon Sandberg, en av initiativtagarna till Rusken fly in'et, skickade mig dessa bilder.Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela