Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Back on the Chain Gang

Publicerad 2024-02-02 15:00:00 i Allmänt, Musik - 80-tal, musik,


The Pretenders Back On The Chain Gang

...släpptes på singel i mitten av september 1982. Trots att det är en catchy låt så är dess historia mycket sorglig. Som jag såg det beskrivet någonstans:

In conclusion, “Back On The Chain Gang” is a song that speaks to the universal experiences of loss, grief, and rebuilding. 

Chrissie Hynde skrev Back On The Chain Gang och hon hade börjat jobba med den tillsammans med de övriga tre i bandet våren/försommaren 1982. Den 14 juni fick man dock sparka basisten Pete Farndon på grund av hans heroinberoende (Han dör i april året därpå.). Två dagar senare, den 16 juni, avlider gitrarristen James Honeyman-Scott efter att fått hjärtstopp efter överdoserat kokain. Kvar var nu Hynde och trummisen Martin Chambers
Originaluppsättningen av The Pretenders. Från vänster: James Honeyman-Scott, Chrissie Hynde, Pete Farndon och Martin Chambers.

Den 20 juli påbörjade Hynde och Chambers inspelningen av Back On The Chain GangAIR Studios i London. Studiomusiker får ersätta de två som fallit ifrån; på gitarr Billy Bremner (Rockpile) och på bas Tony Butler (Big Country).

Man kan ana att mycket av det som sker där i studion har formen av slags terapi för Chrissie Hynde. Hon är dessutom gravid med dottern Natalie. Far är Ray Davies men deras relation är instabil och avslutas året därpå. Faktum är att när Hynde påbörjade låtsnickrandet hade hon Ray Davies i tankarna.

Chrissie Hynde tillägnar sedemera låten till James Honeyman-Scott, killen som var yngst i bandet och vars gitarrspel profilerade Pretenders tillsammans med Chrissie Hyndes sång och utstrålning. Det var Honeyman-Scott som till exempel influerade Johnny Marr och därmed gav The Smiths sitt sound. Ja, apropå det; Morrissey gjorde 2018 en cover på Back On The Chain Gang

På vårkanten 1984 köpte jag The Pretenders då nysläppta LP Learning to Crawl vid en utförsäljning  hos ett varuhus i hemstaden. Det var då löjligt billigt för en dylik plattityd och detta var också anledningen till köpet, smålänning som man är. Jag hade nog annars inte vid 15-års ålder köpt vinyl med The Pretenders. Om ni undrar varför: Det här betecknades då av syntkompisarna som allmänt rock-gubbigt/allmänt förbjudet. Men idag är jag ändå rätt glad att skivan finns i samlingarna. Vad säger det om mig?

Back On The Chain Gang - en låt som kan handla/handlar om döden, men som har på kuppen blivit odödlig. 

Trevlig Helg! Häpp!

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela