Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Oväntat besök i Bruzaholm

Publicerad 2023-11-18 18:11:00 i Allmänt, Hemmafältet, MFI, Propulärkultur,

Denna bild tog jag på Ränneslätt sommaren 1997: MFI-9B Trainer SE-EUF med öppen huv och lösgjord förtöjning. Det är dags att flyga lite. Tänkte nu bjuda på en historia som inträffade ett par somrar senare som involverade just SE-EUF.
  
På 90- och det tidiga 00-talet var MFI-9B SE-EUF sommartid baserat Eksjö-Ränneslätt (ESMC) och vintertid Jönköping-Axamo (ESGJ). Den här händelsen inträffade för snart 25 år sedan.

Under en spontan stjärtsväng bort mot ägarens sommarstuga, belägen öster om Eksjö, börjar motorn i MFI:n gå orent och tappar dragkraft. De bägge certinnehavarna ombord förbereder sig att ditcha i den lilla dammen precis innan samhället Bruzaholm. Bäst att säga att en MFI nia har glidtal som en tegelsten. Man tappar höjd snabbt.

Flygaren i högerstolen hojtar till:  - Det är tomt på vägen! 

Sagt och gjort! Sekunderna senare landar EUF på Eksjövägen - en del av nuvarande Rv40 - i Bruzaholm. Rullar upp för en kulle - ingen bil/lastbil bakom backkrönet. Puh!

Överskottsfarten räcker till att rulla in på en av de första adresserna på Stuverydsvägen. Där står en husägare och tvättar sin bil, lätt visslande och gnolande. Jag skulle gett rätt mycket att sett hans min när han vände sig om...

Weikko och L-G hoppade ur EUF och tände en cigarill respektive en Blend Ultra. Konstaterade att idag var dagen de skulle köpa lotter. Mer tur än så här är svårt att ha. Nu stod det lilla flygplanet parkerad på uppfarten till ett hus, utom synhåll från den stora vägen.
 
När väl Gevaliakaffet druckits upp kunde man enkelt se att EUF också hade druckit upp: Missödet berodde helt enkelt på soppatorsk!

Då piloten var gammal polis så visste han hur en "slipsten skulle dras". Ett par jeepdunkar AVGAS 100 kom med bil till Bruzaholm, samtidigt hade han ringt vakthavande polisbefäl och fått loss två polispatruller.

Inget nämndes över polisradion, för då hade även en bil från lokaltidningen dykt upp...något som man inte ville. En polisbil spärrar från tidigare nämnda backkrön, den andra några hundra meter västerut på den raka vägen. EUF drar på, det hela är över innan man knappt hunnit blinka. Landar efter några minuter på Ränneslätt i sommarkvällen. 

En vecka senare fanns en liten notis i lokalpressen, men ingen visste så mycket: Vaddå? Jaha, säger du det? Nä, jag känner inte till något sånt...

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela