Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

SE-ENZ - den sista DC-6:an

Publicerad 2023-03-28 07:00:00 i Allmänt, Flygföretagande, Propulärkultur,

Två sidor/två bilder av samma Douglas DC-6B. Platsen är Kastrup i bägge fallen. Året 1972. Nu en fråga: Vilken var den sista Douglas DC-6 som fanns på svenskt register? Inte svårt att gissa - just denna! 

Det handlar om Sterling Airways AB:s SE-ENZ. Flygplanet har på bilden fått FN-målning för flygningar åt FN. Först i Libanon och därefter i Sudan. Det var vid denna tid som det första sudanesiska inbördeskriget avslutades.

Saxar en bit text från ett tidigare inlägg:

Michael Sanz berättar följande i sin bok "Linjeflyg - Från start till landning":

"Ambitioner saknades inte hos Crownair. Företaget siktade stort och ville 1970 gärna överta konkursade Malmö-flygbolaget Falconairs tre Lockheed Electra. I samband med det projektet föreslogs även ett tekniskt samarbete med Linjeflyg. Det slutade med att staten övertog ett amerikanskt kontrakt på Electran SE-FGC, vilken uthyrdes till Svenska Sterling Airways. En smula pikant i sammanhanget är att ägarförhållandet till Electran mellan statliga Utvecklingsbolaget och dess dotterbolag Crownair faktiskt var oklart. Sterlings Electra gjorde emellanåt tjänst för Linjeflyg, främst permittentflygningar - förmedlade av Crownair."

Enligt utsago tröttnade Sterling, med VD Anders Helgstrand i spetsen, på "vårt lands luftfartsbyråkrati" och lade ner sitt svenska dotterbolag redan efter knappt två år. Tror att alla anställda fick därefter jobb i moderbolaget i Danmark. Förutom denna Lockheed Electra opererade Sterling Airways AB även med två Douglas DC-6B, SE-ENY och SE-ENZ.


SE-ENY och SE-ENZ avregistrerades den 14 december 1972 efter försäljning till USA. Detta var de sista av Douglas stora fyrmotoriga propellerdrivna trafikflygplan som var på svenskt register.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela