Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Den spanska Vipan - 2

Publicerad 2022-05-11 06:00:00 i Allmänt, MFI, Propulärkultur,

Det verkar regna friskt på bilden. Var och när den togs vet jag inte, men bakom kameran stod Paco Andreu. Flygplanet är tillverkat i Malmö och är av typen MFI-10B Vipan. Det bär den spanska registreringen EC-CAN.

Från det tidigare inlägget Den spanska Vipan:

Tänkt var ju att starta upp en produktionslina av flygplantypen i Spanien i slutet av 60-talet, närmare bestämt i den gamla universitetsstaden Salamanca. I samband med att MFI överlät licensen av Vipan på ARCAMO tillkom denna folder vars fram (ovan) och baksida (nedan) ni ser här. I bolaget var exkung Simeon av Bulgarien styrelseordförande. Och längre in i vassen lurade en ännu större gädda i form av Otto Skorzeny.

Av den planerade versionen MFI-10C blev inget och EC-CAN (före detta SE-CPH) gick åt i ett haveri vid Sotos nära Cuenca, då ägd av Real Aero Club de Granada. Det sägs att vraket ligger i något skjul därnere...

Någonstans fick jag uppgiften att EC-CAN blev registrerad i Spanien den 28 september 1972. Misstänker att det snarare kan vara datum för äganderättsändring till flygklubben i Grenada.

Så vem hittar denna long lost Vipa och tar hem henne till gamla Svedala? Finns det vilja, ork etc om möjligheten att återbörda SE-CPH om tillfälle uppstår?

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela