Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Botte och Pembroke

Publicerad 2021-09-08 16:00:00 i Allmänt, Propulärkultur,

Här kommer en avplåtning gjord i all hast på ett uppslag i Flyghorisont nr 6, 1975. Botvid Svensson står vid den TP 83 Pembroke som hamnat på Johannisberg för användning som instruktionsobjekt vid flygteknikerutbildning vid Zimmermanska skolan. "Botte" är vi många som minns, för min del handlar det främst i Safir- och andra veteranflygsammanhang.

Just denna TP 83 Pembroke har militärt registreringsnummer 84004 och har tidigare som synes använts av F 4. 84004 kasserades officiellt den 19 februari 1975 - kolla gärna in Peter Lianders blogginlägg om flygplanet.

Notera följande i Flyghorisont-artikeln:

Crownair tar över vissa delar av persontransporterna. Elaka tungor antyder att detta bolags existens och fortbestånd säkras bl. a. genom en för tidig slaktning av fortfarande dugliga och populära Pembroke.

Just den biten citerade jag i TP "Twotter", och fortsatte...

Crownair - ett svenskt TAME? Är det bara jag som tror att TP 83 - åtminstone till viss del - ersattes av Twin Otter? Dock kom det alltså inte bli i flygvapenmålning...även om man sett bilder på Crownair och Swedairs "Twottrar" inmönstrade under diverse militärövningar på 70- och 80-talet.

Den sista Pembroken i Flygvapnet togs ur tjänst 1977. Se även Sista flygningen för 83013.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela