Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Svensk Vampire med mystisk historia i Finland - 3

Publicerad 2020-01-24 07:42:00 i Kalla kriget, Personligt urval,

Funnen i Finlands flygvapenmuseums arkiv, här ser vi en bild tagen 1963 på - som det står i rubriken, en "svensk Vampire med mystisk historia i Finland". Det rör sig om en J 28B som tidigare använts i Flygvapnet, det syns rätt tydligt då flygplanet har det svenska standardkamouflaget kvar. Dess registreringsnummer var 28326, och mycket riktigt; längst till höger i bild kan man även utläsa "326" på den närmaste stjärtbommen. Framför dessa siffror anar man att något har målats över.

Denna de Havilland Vampire FB.50 hade anlänt till finska flygvapnets teknikerskola i Kauhva, där bilden ovan är tagen, den 17 februari 1961. Lite över tre år tidigare hade 28326 lånats ut till en svensk företagare, som i sin tur överlåtit vampyren till den amerikanske vapenhandlaren Sam Cummings vilken civilregistrerade flygplanet i USA som N2323.

Jag gissar att flygplanet monterades i Dominikanska republiken - som samtidigt hade köpt 17 stycken J 28B - och flögs antagligen därifrån till Cummings huvuddepå i Alexandria, Virgina. Troligtvis handlade det om att försöka sälja begagnade svenska J 28:or till (främst) länder i Latinamerika och N2323 tjänade som demonstrator. Läs mer om denna i högsta grad spännande historia i inläggen Svensk Vampire med mystisk historia i Finland och Svensk Vampire med mystisk historia i Finland - 2.

1960 avregistrerades N2323 och därefter dyker Vampiren upp i Finland. Den skänks till finska staten och används under ett par år som undervisningsobjekt i Kauhva. Gamla 28326 såldes dock som skrot den 23 januari 1965, fick den fejkade finska flygvapenmärkningen VA-7 och monterades på en ställning som blickfång vid en Esso-mack vid Koskue utanför Jalasjärvi. Macken är idag borta, men vampyren finns kvar...
https://asiakas.kotisivukone.com/files/ilmailumuseot.kotisivukone.com/lentokoneet/De_Havilland_D.H.100_Vampire_VA-7.jpg

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela