Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Auf der Strasse nach Freedom

Publicerad 2019-07-03 10:00:00 i Allmänt, Kalla kriget, Musik - 80-tal, Personligt urval,

Här ser vi Tony Marshall 1978 med sin hit Auf der Strasse nach Süden. När man lyssnar på den är det nästan lite svårt att förstå att lite över tio år senare, kommer samma låt få en enorm symbolisk - och därmed politisk - betydelse. Att den då framfördes av en amerikansk såpoperastjärna gör det än mer märkligt.

Lite tillspetsat kan man ställa ett påstående som en fråga: Vad har David "The Hoff" Hasselhoff gemensamt med Otto von Bismarck? Svar: Bägge förenade Tyskland, men på olika sätt i olika sekel.
Sommaren för 30 år sedan var omvälvande och än mer skulle ske under hösten. Det var en utveckling som få - om någon? - hade kunnat förutspå: Murens och de kommunistiska regimerna i Östeuropas fall.

Det hade börjat med att Ungern i maj tillkännagav att man plockade bort övervakningssystemen etc i sin gräns mot Österrike. Den 27 juni hade gränsstängslet börjat rivas och den 19 augusti hölls en stor fredsmanifestation kallad den Paneuropeiska picknicken. Många i Östtyskland såg nu chansen att via Ungern ta sig över till Västtyskland och man minns TV-bilderna med överlastade små Trabanter rykande på vägarna söderut i sommarvärmen. Den 11 september öppnades den ungersk-österrikiska gränsen helt och hållet för DDR-medborgarna - det var nu fritt fram! Därefter kan man säga att järnridåns dagar var räknade...

1988 hade David Hasselhoff spelat in Auf der Strasse nach Süden, fast med låtens engelska orginaltext och då betitlad Been Looking For Freedom. Hasselhoff, välkänd från TV-serierna Knight Rider och - från och med senare samma höst; Baywatch - hade även en sångkarriär som gick rätt bra i de tyskspråkiga länderna i Europa. Under åtta veckor under våren 1989 kom Been Looking For Freedom att toppa den västtyska hitlistan, vilket självklart även gav "ringar på vattnet" över på östsidan.

Det här var alltså låten som man under sommaren lyssnade på i den överlastade Trabanten på väg från Östberlin mot den ungersk-österrikiska gränsen...och i tågkupén sjöng man allsång. Kolla gärna här för mer om Sommer Der Ausreise.
https://www.euractiv.de/wp-content/uploads/sites/4/2009/10/Trabi-SCHIRNDING_dpa_6506594.jpeg

Med andra ord, från att vara en rätt fjantig låt gjord av en lika fjantig artist, får detta ett mycket stort symbolvärde. Det ytligaste av det ytliga i den amerikanska drömmen blir fyllt med en strävan mot frihet för människor i det kommunistiskt styrda Östtyskland. Jag finner detta väldigt fascinerande, men även väldigt...tyskt. Det här måste ha retat extremt mycket gallfeber på DDR:s ledargarnityr med Erich Honecker i spetsen.

Sedan går det som det går. Tusentals östtyskar flyr landet och omfattande demonstrationer som blir större och större. Gorbatjov säger till DDR:s ledning att inga sovjetiska stykor kommer att involveras i nedslagandet av ett folkligt uppror. Den sovjetiska militära närvaron i DDR var ju som bekant lindrigt sagt stor. Och Östberlin gör inget utan klartecken från Moskva, för så gick det till inom Warzawapakten. Så när garanten  backar, vad händer då?
Den 18 oktober avsätts Erich Honecker och ersätts av Egon Krenz som generalsekreterare i det östtyska kommunistpartiet. Men nu faller allt samman likt ett korthus. Den 4 november är de regimkritiska demonstrationerna enorma och den 7 november avgår DDR:s regering. Dagen efter avgår politbyrån i kommunistpartiet.
 
Den 9 november 1989 börjar man riva Berlinmuren. På nyårsafton när 1989 övergår till 1990 är "The Hoff" på Brandenburger Tor i Berlin och lyfts upp över den sargade muren och sjunger I've Been Looking For Freedom...
Auf der Strasse nach Freedom, alltså i detta fall Brandenburger Tor. Säga vad man vill, men helt betydelselös i världshistorien är alltså inte David Hasselhoff. Verkligen inte! Rätt låt på rätt plats, eller hur man ska uttrycka det?

Så till ämnet musik och politik: Vem har egentligen historiskt sett haft störst inverkan? Hasselhoff eller Bob Dylan?

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2019-07-05 03:21:50

Vilket antiklimax. Att det var The Hoff som fick sätta titelspåret till murens fall och ingen mer väletablerad artist/grupp.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela